Страница 1 от 3
Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
21 Окт 2014, 22:10
от alvinator
Някои от вас премества ли ферментиралата бира от съда за ферментация в друг съд (кофа с канелка), в който да добави захарта (бирената мъст, меда и т.н.) и после да разсипе в бутилките?
Аз лично добавям захарта по отделно във всяка бутилка, но знам, че доста хора смесват захар за карбонизиране в цялото количество ферментирала бира. Джон Палмър също препоръчва този метод (bottling bucket), доколкото захар във всяка бутилка не е толкова прецизно, а и може да внесе зараза.
По-конкретното ми питане е следното: пресипването на бирата в кофа, смесването със захар (и вода) и бутилирането чак след това не увеличава ли риска от оксидация?
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
22 Окт 2014, 22:15
от vsd
Аз винаги местя преди бутилиране или кег. Ако преточваш с маркуч вниматено и не оставяш да пада течност от високо нарочно, няма да имаш никакъв проблем с окисляването.
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
25 Окт 2014, 19:22
от KpaTyH
Аз имам едва 2 варки, но и аз преливам в друг съд, добавям захарта и тогава в бутилки. Засега съм нямал проблем
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
11 Ное 2014, 18:58
от malkstor
Аз също не съм с много варки, но до сега винаги съм си слагал захарта по отделно за всяка бутилка във фунийката с една малка керамична лъжичка. Малко на око, като предварително съм замерил колко трябва да е пълна за нужното количество захар. Това че лъжичката е малка помага за по-лесно дозиране. До сега не съм попадал на лошо газирана бира или с очевидни разлики в газировката. Само едно изключение имам, което беше в бутилка от Мента Пещера, но вече знам че този тип бутилки не са подходящи за целта.
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
11 Ное 2014, 20:26
от cervesa
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
11 Ное 2014, 20:59
от rajev
Незнам дали е правилно но аз от ферментора внимателно местя бирата с шлаух в друг съд където слагам захарта за газировката .До сега съм нямал проблеми с изключение на алтмюних-а когато изпуснах буркана с захарта вътре и малко я прегазирах.
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
11 Ное 2014, 21:03
от rajev
Ако може Виктор да каже как да се проверява дали бутилките са затворени добре с затварачката от магазина .Пробвах да затворя една бутилка да видя как работи затварачката ама като завъртях после тапата тя се въртеше това нормално ли е???????
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
11 Ное 2014, 21:25
от cervesa
Нормално е да се върти!
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
11 Ное 2014, 22:15
от rajev
Но това че се върти неозначава ,че ще изпусне .
Re: Преместване в съд преди бутилиране
Публикувано на:
12 Ное 2014, 08:00
от cervesa
@raiev.Именно!