Страница 1 от 1

Тъмна пяна - как се получава?

МнениеПубликувано на: 11 Май 2013, 11:08
от Hristo
Поразгледах из интернет снимки на пяната на различни стаутове и портъри. Повечето са с бяла пяна, но има някои и с тъмна (кафява). При някого от вас получавала ли се е такава пяна и според вас каква е причината? Пропорциите на тъмния малц?

Re: Тъмна пяна - как се получава?

МнениеПубликувано на: 11 Май 2013, 13:15
от victoryvt
Не е точно тъмна, а малко жълтее.
За стаута е характерно ползването на печен ечемик, който аз лично не предлагам понеже е екзотика, а и всеки може сам да си опече.
Предполагам че чрез него се променя и цвета на пяната.
Моя стаут беше с Карафа, Карамюних, Мюних и светъл.
Пяната беше леко в жълтата област.
По същия начин правих и Барли уайн, макар и прекалено тъмно.

Сега е сезон на Хефевайцен и аз тръгвам към казана !
Наздраве !

Re: Тъмна пяна - как се получава?

МнениеПубликувано на: 13 Май 2013, 10:27
от Hristo
Мда, аз от много време се канех да пусна снимки, ама като видя бирата в халбата и забравям за фотоапарата, пък като се сетя - халбата вече празна. :lol:
Оня ден се престраших да отворя една, въпреки че не е сезон, направих снимки, обаче може би заради светкавицата не се получи истинският цвят на пяната и няма смисъл да ги пращам.
Става дума за един финландски портър (който може и на стаут да го избива). Съставките са 4,120 кг светъл малц, 488 г карамюних и 408 г карафа. Екстракт 16%, алкохол 6%. Пяната му си е доста кафява, под какъвто и ъгъл да го гледам. Предполагам, че е от количеството карафа, но все пак реших да питам дали има и други с подобен опит.
Наздраве! Ще се опитам занапред да съм по-старателен с фотоапарата и да взема да си поразмърдам задника, та да посетя някоя сбирка! :)

Re: Тъмна пяна - как се получава?

МнениеПубликувано на: 14 Май 2013, 09:22
от ivan.karr
Цвета на пяната зависи САМО от малца. Докато на количеството, издръжливостта и консистенцията можеш да влияеш, по-тъмен цвят идва от меланоидините на малца. Като стана дума за цвят на пяната "оцветяването" на някои купешки бири (от светли в тъмни) води до същия ефект.

Re: Тъмна пяна - как се получава?

МнениеПубликувано на: 14 Май 2013, 09:31
от victoryvt
Ми тя следващата може би ще е в София, че много софиянци има.