Страница 1 от 1

Карбонизация (газиране) на пивото

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2013, 11:52
от cervesa
Карбонизацията на пивото се постига ,по три начина: чрез задържане на част от образувалия се по време на ферментацията въглероден диоксид,чрез добавяне на неверментирала мъст (или захари) и дрожди в бутилката или затворения съд за отлежаване,или чрез принудително насищане с въглероден двуокис (force carbonation).И трите начина са приложими в домашното пивоварство.Например при последната партида лагер (последна ,защото разчитам на природният студ:(),бистренето с Irish moss по време на варката и след това преди бутилиране доведе до такова избистряне ,че дрождите останали в пивото не бяха достатъчни да доферментират за карбонизиране.Изпозвах метода на форс карбонизация-т.е.подложих кега на налягане 4 бара за 24 часа,след това го свалих на 3 бара и резултата беше перфектен бистра бира ,с отделяне на мехурчета СО2 и с идеална пяна .
2013-04-10-0329.jpg




Наздраве!

Re: Карбонизация (газиране) на пивото

МнениеПубликувано на: 18 Май 2014, 09:51
от spas0456
Здравейте
Как се газира бира с остатъчен екстракт
в моя случай бирата е с начален 14.5
на 48 час 7 дрожди нотингам температура на ферментация 21 гр.

Re: Карбонизация (газиране) на пивото

МнениеПубликувано на: 18 Май 2014, 12:37
от victoryvt