Днес беше денят за дегустация на моята първа бира, сварена с измерване на захарността. Дръзко се бях насочил към реплика на белгийската Duvel и, ако щете ми вярвайте, се оказа, че съм се справил страхотно! 17,3 процента екстракт и 8,1 процента алкохол при изключително мека и пивка бира. Ако си набавя съответните бутилки и етикети, мога да направя много пари, като се има предвид, че литър Дювел струва над 12 лева.
Обаче имам следното малко проблемче, т.нар. gushing. При отварянето на бутилката маята сякаш подивя и започна да излиза пяна, сякаш съм отворил шампанско. Веднага налях в няколко чаши, като така успях да спася максимално количество бира. Ако се бях забавил, може би над половината бира щеше да изтече от бутилката като пяна.
Ферментацията траеше 18 дни. При бутилирането захарността беше 1.010, към бутилките бяха добавени 312 г захар за общо 13 литра бира. Въпросната първа бутилка бе отворена 16 дни след бутилирането, като 24 часа преди отварянето бе стояла в хладилник. Маята е Safbrew S33 - 11,5 грама.
Някой може ли да ми помогне с идея – дали това се дължи на инфекция на бирата? Вкусът беше безупречен, към него нямам забележки.
Възможно ли е това да се дължи на твърде кратък престой в бутилката? Или пък има някаква друга причина?
Благодаря предварително за отговорите