Всичко това го знам, и все пак някак успях да нацеля момента, и вече придобил смелост втора партида бутилирах без захар.
Като цяло за домашното правене на бира и не само бира, но и примерно на мебели, моята философия е точно наопаки - ако искаш нещо да е направено "научно", просто с много труд ще стигнеш до хубавата заводската продукция, която е направена с много наука и добра апаратура зад нея. Смисъла на домашното не е просто "да е хубаво", самото правене си дава кеф, и част от тоя кеф е усещането за "владеене на положението с голи ръце", в това число и да можеш да мериш захарност на език
Аз впрочем съм и варил "на сляпо" без хидрометър и без рефрактометър, че даже и някои от най-хубавите ми партиди са така. Май следващата и тя ще е така, че децата ми забутаха рефрактометъра и не мога да го намеря.