от victoryvt » 28 Сеп 2015, 08:34
Бистротата на купената от магазина бира няма как да я постигнем с прости средства.
Просто защото тя се постига с филтриране през специални филтри, понякога толкова ситни, че спират даже бактериите и дрождите (биологична филтрация).
Относно бутилковата газировка - колкото и да е бистра бирата преди затваряне - пак ще има утайка от дрождите за газировка.
Има техники за премахването на тази утайка, но не са евтини. (специални капачки за еднократна употреба като бутилката се държи обърната наобратно, така че утайката да падне в капачката, след което се премахва и остава запечатана)
Намаляването на утайката без ползване на подобни специални капачки може да се постигне чрез добро лагеруване (студ) и бистрене (желатин, бентонит) преди бутилиране, но изисква добавка на нови дрожди (има и специални такива за бутилкова газировка с много силно залепване за дъното и избистряне на бирата).
Друг начин да няма утайка в бутилката е да се провежда принудителна газировка с налягане (в кег обикновено) и после да се разлива в бутилките с приспособление за пълнене с противоналягане (има го в магазина). Всичко това са техники за напреднали и изискват по-сериозен опит и още по-добра хигиена.
Бутилките, напълнени без дрожди за газировка и без техните метаболити от газировката нямат голяма трайност и трябва да се държат в хладилник.
Макар че аз съм имал случай на лагерна бира бутилирана от кег през февруари, която си беше жива и здрава през август. Но заедно с това имаше и поразвалени от същата партида.
Всъщност точно в мътността на домашната бира се крие нейния чар и полезност.
Няма защо да се бяга от тях.
Ние не я слагаме на витрина и не я държим по складове и магазини, че да търсим максимален срок на годност. Просто си я пием ...