от Yaskata » 22 Мар 2018 12:49
когато газирате с отделена мъст, приспадате ли количеството неферментируеми захари в отделената пивна мъст?
Ползвам калкулатора от Brewersfriend:
https://www.brewersfriend.com/gyle-and-krausen-priming-calculator/Ако питаш дали е озахарявано на 65 или по-висока ли по-ниска температура, според мен няма чак такова значение. Предполагам, че каклулатора ползва някакви средни стойности на озахаряване.
И също при изчисляване за различна плътност, количества и ниво на газировка, промените са плавни. Разиграй на калкулатора за 20 литра бира и ще видиш.
Т.е. не са толквоа съществени.
Не съм проверявал как е точно, но за температура на озахаряване около 64-67 градуса не би трябвало да оказва голямо влияние, когато мъстта е една и съща.
Освен ако не е озахарявано на много висока температура, примерно на 69 градуа и нагоре (за някаква много сладка бира). За такъв случай, може би ще трябва да се си увеличиш отделената мъст.
Поздрави, М.