Искам при следващото бутилиране да дозирам захарта директно в бутилката. Ще наливам директно от бидона с разливно проспособление, един ден малко, друг ден малко...
Проблемът е колко плътен разтвор да направя и как точно да дозирам.
Идеята ми е да преваря захарен разтвор с определен екстракт и да дозирам със спринцовка.
Моля колеги с повече опит да потвърдят или поправят сметките ми.
Количество на захарния разтвор - 20мл.
При 23 Брикс този разтвор ще има SG 1.0965 и съответно ще тежи 21,93гр.
23% от този разтвор ще е захар. Това прави 5,04гр., точно колкото искам (е, искам 5, да не издребняваме
). Как ще нацеля точно тази плътност след варенето и охлаждането е друг въпрос.
Ако реша да газирам със сух малцов екстракт:
Пак 20мл.
Плътност на разтвора 31 Брикс, SG 1.134.
Тегло 22,68гр.
31% от него са 7,03гр. Аз бутилирам със 7 гр./литър.
(Всъщност, при 80 процента ферментируеми захари би трябвало да ползвам 6,25 грама екстракт, но винаги съм слагал по 7.)
Точни ли са сметките?