Грешки при газирането и начини за коригирането им

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот Hristo » 21 Окт 2013, 15:24

Газирам бирата чрез добавяне на захар в бутилките. Вече знам какво се случва при твърде много захар - при отваряне бирата изтича под формата на пяна в мивката. Знам и как да се справя с това - ударно охлаждане във фризер за поне 20 минути и приготвени две или три халби, за всеки случай.
Само че как да се справим, ако се окаже, че захарта за газиране е била твърде малко. В момента имам такъв проблем, след бърза справка в Интернет видях предложение да се отворят бутилките, да се добавят някакви специални таблетки за карбонизиране и да се затворят пак. Таблетки в България едва ли се намират, затова реших набързо да ги заменя с още захар. Е, не се получи - веднага при добавянето на захарта започва да излиза пяна. Предполагам че бързото запушване на бутилката няма да доведе до нищо добро, така че се спрях още след първото шише.
Предполагам, че няма да е много гот и да си добавям захарта към вече отворената и налята в чаша бира.
Някой да има идея как може да се спаси положението?
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот mirix » 21 Окт 2013, 15:48

Хрумвало ли ти е да направиш малко затоплен захарен сироп и да долееш в бутилките.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот Hristo » 21 Окт 2013, 15:57

Ефектът по-различен ли ще е от добавянето на захар? Ако да, каква да е температурата горе-долу и каква да е концентрацията на захар в сиропа (ясно е, че в бутилките, и да искам, няма да мога да долея кой знае колко много)?
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот mirix » 21 Окт 2013, 16:16

Просто като идея го давам, не че и аз съм го правил, но примерно ако разредиш 5 гр/л захар в 10 мл. топла вода и да добавиш към бутилката затваряш и тръскаш.
Аз вече дори спрях да меря с кантарчето. Една по големичка чаена лъжича пълня и сипвам излиза между 4,4 -6,2 гр
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот cervesa » 21 Окт 2013, 18:37

Ето ти калкулатор за карбонизация: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Освен него има и много други калкулатори ,изпитани и работещи.
А законът за ентропия във физиката включва и тезата ,че има и необратими процеси,например от бърканите яйца не можеш да направиш отново сурово яйце :D .
Наздраве,и да донесеш от новата реколта квадрупел на 30 .11-да видим възхода ,а и да споделиш процеса!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот victoryvt » 21 Окт 2013, 18:49

Христо, не бързай с добавянето на захарния сироп (а не захар на кристали).
1. Не е сигурно че причината е малкото захар.
2. Добавянето на захар разпенва бирата заради процеса на разтваряне , а не заради самата захар. Тъй че вливане на захарен сироп не би трябвало да я запени.
3. Щом се запенва .... ами значи има газировка, за какво й е още ?

Та ако все пак не си сложил по-малко от 3-4гр. на литър - не виждам защо няма да е достатъчна газировката, че да се налага догазиране.
И не забравяй че може и да няма активни дрожди, които да изферментират новата захар, тъй че покрай захарния сироп и по една две прашинки дрожди сложи.
Провери си и захарността с хидрометъра - да не се окаже че просто бавно ти работят дрождите под налягане (Safale S04 са такива - бавни под налягане)
Освен това ...
Давам един личен пример :
Нарочно веднъж бутилирах един амбър без никаква захар и го оставих така няколко месеца.
Отворих го по време на една варка, щото много ми се допи.
И с учудване забелязах че си е доста добре на газировка като за ейл.
Без никаква захар !
Но на 4-5 месеца.

Тъй че имайте едно на ум като решите да държите за отлежаване някоя бира. Има една остатъчна захар, която дрождите постепенно усвояват, освен ако не държите бирата в хладилник.
Та при дълго отлежаване на ейлове трабва и тая захар да се вземе пред вид, да не стане после да окъпем очите на гостите, тръпнещи да пийнат едногодишна бира.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот Hristo » 21 Окт 2013, 19:00

Всъщност Виктор може би е прав, нещата може и да не са чак толкова закучени. Работата е там, че и аз доста подраних и опитах бирата само 16 дни след бутилирането. Имаше газировка, но много слаба. Тогава си проверих пак сметките и калкулациите и се оказа, че съм сложил към 4 грама на литър, т.е. двойно по-малко, отколкото исках.
Ще почакам без да взимам никакви мерки и ще пробвам пак след още 2-3 седмици.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот victoryvt » 22 Окт 2013, 08:46

А температурата на която стоят бутилките ?
Да не е 10гр. :)
Щото и да чакаш нема да стане.
Освен ако не е лагер.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот mirix » 22 Окт 2013, 10:04

Ицо с 4 грама си става пак добре. Преди време слагах по 10 гр. на литър , от няколко варки слагам по 4-5 колкото се случи. Даже отворих на седмица след бутилиране на температура около 15 гр. отлежават и още не са готови , но шмуля с лека газировка
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот alvinator » 17 Мар 2014, 14:19

Да попитам и аз относно проблем с бутилковото газиране.
Вчера бутилирах ейл (с лагерни дрожди Mauribrew Lager 497, но на ейлова температура, която според спецификациите е допустима: 15-17 градуса), доста обнадежден бях от вкуса веднага след ферментора. Не добавих захар, а 10% бирена мъст от току-що направена варка. И тъй като миналата седмица се бях опарил от едни "бързи и мързеливи" S-04, реших да добавя още малко Mauribrew Lager 497 във всяка бутилка, преди да сложа капачките.
Таааака. Май съм се олял с добавянето на дрождите. Защото: по-малко от 1 ден след бутилирането контролната пластмасова бутилка се е одървила плашещо яко (1.5 л.), а сега като отворих една стъклена излезе много пяна, при това след внимателно отваряне. Ако я отворя от раз, ще чистя кухнята :)
Ясно е, че газировката не протича по план, въпросът е какво да направя сега?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Следваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron