Да споделя и моя опит със swing-top капачките. Понеже съм фен на стъклените бутилки, обаче нямам вяра на обикновенните капачки и затварянето им, се насочих към суинг-топа. За съжаление единствените бири на пазара със такива са, както каза колегата по-горе - Гролш, + една чешка Бернард и са около 3.5 лева. На сайта на Виктор се продават само капачки които може да се сложат на обикновенна бутилка. Но не стават на всяка такава. Тези на които стават са със гърло 18 мм.
Марки бири с такива бутилки са Амброзиус (пиеш и ревеш) и Болярка. И двете са на един прозводител и са евтини, като амбалажа им в Кауфланд е 10 стотинки.
Вкъщи имам и някакви бутлки с неизвестна марка (махнал съм етикетите) които също са с гърло 18мм.
Моя съвет към слагането на сунг топ на обикновенна бутилка:
Слага се гривничката на върха на гърлото и посредством отвертка се разтваря леко по-леко и приплъзва надолу докато попадне под гърлото. На сайта Виктор е описал, че става с помощта на клещи, но на мен ми се видя сложно.
И друго важно: отвора на гривната да е протвоположен на самата тапа когато е в отпуснато състояние, както е показано тук:
И ето пример за бутилка на която капачките не държат стегнато. Гърлото и е 12мм.