Карбонизация (газиране) на пивото

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Карбонизация (газиране) на пивото

Мнениеот cervesa » 12 Апр 2013, 11:52

Карбонизацията на пивото се постига ,по три начина: чрез задържане на част от образувалия се по време на ферментацията въглероден диоксид,чрез добавяне на неверментирала мъст (или захари) и дрожди в бутилката или затворения съд за отлежаване,или чрез принудително насищане с въглероден двуокис (force carbonation).И трите начина са приложими в домашното пивоварство.Например при последната партида лагер (последна ,защото разчитам на природният студ:(),бистренето с Irish moss по време на варката и след това преди бутилиране доведе до такова избистряне ,че дрождите останали в пивото не бяха достатъчни да доферментират за карбонизиране.Изпозвах метода на форс карбонизация-т.е.подложих кега на налягане 4 бара за 24 часа,след това го свалих на 3 бара и резултата беше перфектен бистра бира ,с отделяне на мехурчета СО2 и с идеална пяна .
2013-04-10-0329.jpg




Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Карбонизация (газиране) на пивото

Мнениеот spas0456 » 18 Май 2014, 09:51

Здравейте
Как се газира бира с остатъчен екстракт
в моя случай бирата е с начален 14.5
на 48 час 7 дрожди нотингам температура на ферментация 21 гр.
spas0456
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02

Re: Карбонизация (газиране) на пивото

Мнениеот victoryvt » 18 Май 2014, 12:37

Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron