от Dejmos » 08 Дек 2017, 14:49
Със стъклено топче в гърлото на бутилката едва ли ще стане. Няма да уплътни добре под налягане. Трябва ти гумено уплътнение.
Може би ще е по-лесно да подходиш по друг начин - ферментираш малко количество мъст с мая или с по-голямо засяване с бирени дрожди в друг съд, за да знаеш със сигурност на какъв остатъчен екстракт ти завършва ферментацията. Смяташ колко захари ти трябват за нужното ниво на газиране и при достигане на тази стойност в основния съд - махаш водния клапан и затваряш плътно. Ще трябва да мериш често екстракта, но ще си спестиш инженерните предизвикателства.
И да имаш резерв от издържливост на ферментора, за да не гръмне, ако сбъркаш с малко сметките.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл