Малко залежала бира дали ще става за пиене?
Публикувано на: 02 Ное 2022, 14:01
Здравейте,
Значи, миналия ноември, тоест 11.2021 сварих една ейлова бира. Всичко точно, сложих я в кофата обаче за пръв път нещо не се получиха нещата по обичайния начин. Не можах да преценя дали с ферментацията всичко мина както трябва. Чисто ново пакетче с дрожи използвах по спомен, обаче май не се "наду" кофата както трябва. Не знам дали от дрожите или понеже сложих нов клапан, а няман навик до прехвърляне или бутилиране да ровя или отварям, та така си и остана на воден клапан. Реших да я изхвърля, но понеже имам място и не ми пречеше си седеше. Отвреме навреме се присещах, но след няколко месеца нещо съвсем ми се уби мерака да видя какъв нов живот се е зародил вътре. Седеше си кротко на +-20С и така до днес. Престраших се да я отворя. Чудно поне за мен, само отстрани по ръба има някакъв бял налеп по кофата и това е. Бирата бистра, дори мога да кажа, че мирише добре. Даже я пробвах. Бих казал, че обезгазирана, топла бира от магазина има далеч по гаден вкус.
Та въпроса ми е, да пробвам с по няколко прашинки дрожи и малко захар за всеки случай да я бутилирам? Или да отива в кенефа? Щото може да е бистра, ама...
Какво мислите? Верно, че не съм се погрижил за нея, ама бкра е и ми тежи на сърцето, макар да съм я изкарал до външната чешма вече Нямам проблем да ди поразстроя стомаха, притеснението ми е да не се самохоспитализирам от зор да не отиде зян
Значи, миналия ноември, тоест 11.2021 сварих една ейлова бира. Всичко точно, сложих я в кофата обаче за пръв път нещо не се получиха нещата по обичайния начин. Не можах да преценя дали с ферментацията всичко мина както трябва. Чисто ново пакетче с дрожи използвах по спомен, обаче май не се "наду" кофата както трябва. Не знам дали от дрожите или понеже сложих нов клапан, а няман навик до прехвърляне или бутилиране да ровя или отварям, та така си и остана на воден клапан. Реших да я изхвърля, но понеже имам място и не ми пречеше си седеше. Отвреме навреме се присещах, но след няколко месеца нещо съвсем ми се уби мерака да видя какъв нов живот се е зародил вътре. Седеше си кротко на +-20С и така до днес. Престраших се да я отворя. Чудно поне за мен, само отстрани по ръба има някакъв бял налеп по кофата и това е. Бирата бистра, дори мога да кажа, че мирише добре. Даже я пробвах. Бих казал, че обезгазирана, топла бира от магазина има далеч по гаден вкус.
Та въпроса ми е, да пробвам с по няколко прашинки дрожи и малко захар за всеки случай да я бутилирам? Или да отива в кенефа? Щото може да е бистра, ама...
Какво мислите? Верно, че не съм се погрижил за нея, ама бкра е и ми тежи на сърцето, макар да съм я изкарал до външната чешма вече Нямам проблем да ди поразстроя стомаха, притеснението ми е да не се самохоспитализирам от зор да не отиде зян