Страница 1 от 1
Охладители и материали за тях въпроси
Публикувано на:
28 Сеп 2020, 15:44
от TheLastGuard
Така докато се сдобия с системата за варене реших да почета и да подготвя останалото
Оборудване (включително образуването на празни бутилки).
И стигнах до охладителите през пластинчати топлообменници, разни маркучи, медни тръби и
Тръби от неръждаема стомана.
Та това което разбрах пластинчатия топлообменник си е готина гъзариика ама и цената е дебела.
Медната тръба не е лошо решение (въпреки, че не знам доколко е добре да кисне в бирата или във врялата течност и, че след половин година ще изглежда като статуята на свободата).
После минах на варианта със тръба от неръждаема стомана 8х0.5 ама не знам от къде мога да купя на руло като медните тръби.
Кой с какво охлажда и какви решения прилагате вие?
Re: Охладители и материали за тях въпроси
Публикувано на:
29 Сеп 2020, 10:21
от dr_slavov
Ти си ги описал двата начина за охлаждане в домашни условила, топлообменник и серпентина. Добавянето на торби и бутилки с лед е непрактично и може да се използва само за първа -втора варка докато разбереш дали това е твоето хоби. Медната серпентина е ОК за охлаждане на бира. С времето може да има лека оксидация и промяна в цвета, но това не е проблем. Има пивоварни които варят в медни съдове. Може да ползваш и неръждаема, по-лесно се подържа, но и топлопроводимостта е по-лоша в сравнение с медната.
Re: Охладители и материали за тях въпроси
Публикувано на:
29 Сеп 2020, 10:37
от MadButcher
Медната серпентина, както и всяка останала част от пивоварното оборудване, си иска почистване след работа. Моята е на 3 години и лъщи като нова. Малко хладка вода и чиста гъбичка смъкват от нея полепнали остатъци хмел и пресечен белтък. Няма какво да те плаши. Тя е и най-лесна за изработка в домашни условия без да изисква някакви технически умения и интструменти. Единственото затруднение е ако ще се прави спойка на накрайници, но в краен случай става с маркуч и скоба. Имаше доста кадърни клипчета в интернет как става. Някои слагат бързи връзки и прочие.
Re: Охладители и материали за тях въпроси
Публикувано на:
30 Сеп 2020, 07:32
от Don Reba
при мен водата от мрежата е толкова топла (лятото до 27 градуса) че дори с топлообменник няма да е достатъчно, затова охлаждам с мокра тениска и вятър
разделям партидата на две, едната във ферментатора, другата в голяма тенджера, и двете ги обличам в мокра тениска, и от време на време наливам вода отгоре. само така мога да смъкна достатъчно.
Re: Охладители и материали за тях въпроси
Публикувано на:
25 Дек 2020, 05:38
от BatVentsi
Аз винаги ползвам замразени бутилки от 2 литра когато доохлаждам 100-литрови варки. Чилъра ми смъква до най-много 29 през лятото. 2-3 бутилки лед киснати в окорон за 1-2 минути вършат чудеса. Никога не съм имал проблеми. За 30-40 минути мога да смъкна до 20 градуса, зависи колко бутилки натикам вътре.