Страница 1 от 2

Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2020, 13:41
от wpw
Здравейте
За какво става въпрос: Имам второто издание на книгта Домашна бира - Това е лесно! В нейния край има рецепти на различни стилове. По дадените хмелове в рецептите въвеждам данни в калкулатора за IBU в сайта https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ , но дори и при 100 % Hop Utilization Multiplier, не мога да достигна IBU-то, което е написано в рецептата. Още повече, че Hop Utilization Multiplier го дават средно около 30%. Тогава рецептите нямат нищо общо с калкулатора по IBU. Къде е грешката?
Благодаря

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2020, 19:55
от peshcobg
Можеш ли да пратиш една примерна калкулация (снимка), за да видим как въвеждаш?

Един от параметрите са % алфа киселини в хмела, което има пряка връзка с IBU-то. Ако рецептата е правена с хмел с един %, а ти смяташ с хмел с друг % може да води до разлика.
Друг от параметрте е формата (типа) на хмела - теам би трябвало да избираш пелети.

Поздрави
Пешо

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2020, 09:38
от wpw
Recept Staut.jpg
Това е снимка на рецептата. Не знам защо, но някои рецепти нямат посочени афла киселини, други имат. За първия хмел-6.3, за втория -5.6%

Staut 100.bmp
Това въвеждам, като стойностите на алфа киселините са от сайта, но тук Hop Utilization Multiplier: е 100 процента, което е нереално.
(751.93 KiB) 13105 пъти

Stout 30.bmp
А това е при "Hop Utilization Multiplier:" 30 процента, колкото го дават да е нормално.
(765.05 KiB) 13105 пъти

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2020, 17:06
от ultrashock
В книжката за хмеловете не са посочени % алфа киселини, те могат да варират в различни партиди, при това не малко. А и 5 IBU не е голямо разминаване, няма и да ги усетиш като горчивина.

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2020, 19:18
от wpw
Да, но когато сме на 30 процента разликата огромна... Все пак на практика трябва да залагаме 30, а не 100 процента! Това ме учуди и провокира да пусна темата.

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2020, 15:22
от GunGod
wpw написа:Това въвеждам, като стойностите на алфа киселините са от сайта, но тук Hop Utilization Multiplier: е 100 процента, което е нереално.

На база какво реши че 100% е нереално? Колко процента според теб са реални?

Относно хмела всяка реколта е с различни киселини били те по високи или по ниски.... При по високи киселини IBU-то си идва 50. Все пак тази рецепта е изчислена и е напълно нормално да има разлики от варка до варка. Не много хора също така могат да определят точно горчивината на вкус. ;)

wpw написа:Все пак на практика трябва да залагаме 30, а не 100 процента! Това ме учуди и провокира да пусна темата.

Ако може и тук уточнение за подобни практики.

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2020, 08:53
от wpw
GunGod написа:
wpw написа:Това въвеждам, като стойностите на алфа киселините са от сайта, но тук Hop Utilization Multiplier: е 100 процента, което е нереално.

На база какво реши че 100% е нереално? Колко процента според теб са реални?

А според Вас колко трябва да бъде? Вие как определяте колко процента оползотворяване на хмела да заложите? Нали затова пиша тук, за да дискутираме! Реалните проценти на оползотворяване на хмела, които мисля, че трябва да залагаме съм го написал в думите ми, които сте цитирал:

wpw написа:Все пак на практика трябва да залагаме 30, а не 100 процента! Това ме учуди и провокира да пусна темата.

Ако може и тук уточнение за подобни практики.[/quote]

Колега GunGod, kакво според теб означава Hop Utilization Multiplier? Аз очаквах отговори, а то се оказа, че аз трябва да ги намирам! Погледнете стойностите на оползотвряването на хмела при различните стойности на OG и време на варене на хмела в пивната мъст. Ако някъде намерите в такава таблица стойност 1 за оползотворяване на хмела, това ще означава, че можете да заложите в калкулатора стойност на Hop Utilization Multiplier 100%, а когато стойността например е 0,279, това е 27,9 % използване на алфа киселините на хмела. Има много линкове, само напиши в гугъл: Hop Utilization Multiplier!
Например: http://howtobrew.com/book/section-1/hops/hop-bittering-calculations

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2020, 09:16
от wpw
Продължавайки да чета и да търся най-коректните стойности, разбирам, че IBU има и голяма зависимост от Пх-то на мъстта по време на варене. А в тази статия - https://www.midwestsupplies.com/blogs/beer-making/what-does-hop-utilization-mean е написано, цитирам: Оползотворяването на хмел може да достигне 10 процента и рядко надвишава 40 процента. Мога само да предполагам, все пак сега се уча и чета, че 40 % оползотворяване на хмела имаме при най-подходящото Пх на мъстта и най-щадящите алфа киселините дрожди, защото според прочетеното и те имали отношение към алфа киселините в крайния резултат - пивото. Преглеждайки още веднъж рецептите в книгата "Домашна бира? Това е лесно!" издание 2016г., установявам, че всичките публикувани там рецепти са изчислени при 100 % оползотворяване на хмела, което според всичко прочетено от мен е НЕРЕАЛНО! Не казвам, че рецептите са лоши или нещо подобно. Смятам, че изчисленото IBU в рецептите изложени в книгата е грешно. Поне до този извод стигам, след доста четене.
Сега си поставям за цел да закупя няколко бири с означено IBU на етикетите и след това да направя една дегустация за да усетя евентуалните разлики в горчивината. По спомен Signature на Гларус беше една от горчивите бири.

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2020, 09:24
от ultrashock
Ти как мислиш, че крафт пивоварните изчисляват IBU? Ами по същия начин както ние, то не може да се измери(поне аз не съм чувал за някакъв метод), а и IBU е нещо специфично за всеки индивид, всеки има различно усещане за горчиво, кисело, солено и т.н.
За мен лично разлика в IBU с 5-10 единици не е показател, който може да повлияе на качеството на бирата и не бих се вглъбявал толкова.

Re: Разминаване на IBU

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2020, 09:35
от wpw
ultrashock написа:За мен лично разлика в IBU с 5-10 единици не е показател, който може да повлияе на качеството на бирата и не бих се вглъбявал толкова.


Напълно съм съгласен с това! Но ако разликата е 30 и повече единици? Каквото е реалното разминаване в рецептите от гнигата и това, което би трябвало да е. Нали точно това е темата - разминаване на IBU, и то с 30 единици. И само за сведение, докато се рових по темата из нета прочетох някъде, че има добре оборудвани лаборатории, които можели да мерят IBU-то, но не обърнах внимание на това. Сега се замислям и до това, колко е вярно и точно IBU-то посочено на етикетите на някои бири?