Поредната първа варка
Публикувано на: 30 Окт 2019, 09:50
Здравейте, пивовари.
Най-накрая се престраших да опиша и моята първа варка.
Рецептата беше
4кг пейл ейл
0.5кг Виена
0.5 Мюних тип 2
Дрожди нотингам
Хмел Еурека
Метод BIAB
Та, понеже цяло лято бях буквално в средата на пустинята имах доста време да се подготвя теоретично. Бях поръчал всички материали предварително и още когато се прибрах първото нещо беше да направя варката.
Снимки от процеса не съм правил.
Загрях водата в тенджерата до 71-72 градуса, варих по метода 1-7 вода-малц без прецеждане и т.н. За торба използвах една памучна тениска, че китайците още не бяха доставили моята торба. Озахарявах 50 минути на 66-67 градуса без изобщо да се налага да подгрявам, за изолация си направих постелка от йога с алуминиево фолио в долния край. Разбърквах когато се сетя и йодната проба излезе от раз. Повдигнах торбата и директно започнах варенето, а малца се изцеждаше отгоре. Варих 60 минути, хмела беше разделен на 20гр на 50 минути, 15гр на 10 и на 5 минути. Охладих със серпентината от магазина за 25-30 минути до 20 градуса.
Начален екстракт 11.5% плато краен 2.5%.
Засях дрождите директно чрез поръсване.
Изферментира за седмица на 15-18 градуса стайна температура. Газирах със захар и тук беше един от двата проблема които срещнах. Бях забравил да си купя везна и измервах на око със супена лъжица, ама явно сметките излязоха грешни и сега пия не толкова газирана бира. И втория проблем беше бутилирането. Гласих се да ползвам ръчната пълначка от магазина, ама ферментатора ми беше без кранче и нещо не ми се получи филма, та ги напълних с каната.
Резултата е това.
За следващия път ще съм по-подготвен, вече имам и лаутертюн подарен от колега от форума, набавил съм си везна и ферментатор с кранче.
Пс : за да не трия по-нагоре забравих да кажа, че не съм прецеждал преди сипването във ферментатора. Цвета е нещото, което най ми допада.
Най-накрая се престраших да опиша и моята първа варка.
Рецептата беше
4кг пейл ейл
0.5кг Виена
0.5 Мюних тип 2
Дрожди нотингам
Хмел Еурека
Метод BIAB
Та, понеже цяло лято бях буквално в средата на пустинята имах доста време да се подготвя теоретично. Бях поръчал всички материали предварително и още когато се прибрах първото нещо беше да направя варката.
Снимки от процеса не съм правил.
Загрях водата в тенджерата до 71-72 градуса, варих по метода 1-7 вода-малц без прецеждане и т.н. За торба използвах една памучна тениска, че китайците още не бяха доставили моята торба. Озахарявах 50 минути на 66-67 градуса без изобщо да се налага да подгрявам, за изолация си направих постелка от йога с алуминиево фолио в долния край. Разбърквах когато се сетя и йодната проба излезе от раз. Повдигнах торбата и директно започнах варенето, а малца се изцеждаше отгоре. Варих 60 минути, хмела беше разделен на 20гр на 50 минути, 15гр на 10 и на 5 минути. Охладих със серпентината от магазина за 25-30 минути до 20 градуса.
Начален екстракт 11.5% плато краен 2.5%.
Засях дрождите директно чрез поръсване.
Изферментира за седмица на 15-18 градуса стайна температура. Газирах със захар и тук беше един от двата проблема които срещнах. Бях забравил да си купя везна и измервах на око със супена лъжица, ама явно сметките излязоха грешни и сега пия не толкова газирана бира. И втория проблем беше бутилирането. Гласих се да ползвам ръчната пълначка от магазина, ама ферментатора ми беше без кранче и нещо не ми се получи филма, та ги напълних с каната.
Резултата е това.
За следващия път ще съм по-подготвен, вече имам и лаутертюн подарен от колега от форума, набавил съм си везна и ферментатор с кранче.
Пс : за да не трия по-нагоре забравих да кажа, че не съм прецеждал преди сипването във ферментатора. Цвета е нещото, което най ми допада.