Страница 1 от 2

По бирените китове и медовина

МнениеПубликувано на: 09 Юли 2018, 15:26
от Dulev
По коледните празници ми подариха оборудване за лесно правене на бира с малцовите концентрати. И аз се захванах всеки месец да правя бира с по един бирен кит. Купувам си китовете от birata.net и като цяло резултата ме задоволява. Но се натрупват въпросчета, на които немога да намеря задоволителен отговор. Ясно е, че това е сериозно пивоварско начинание, но за сега ме забавлява и живата боричка ми харесва.

1. Каква е трайността на тази бира? За сега имам бутилки максимум от януари и все още са си читави. Но докога ще е това и доколко зависи от начина на съхранение - вече температурите наближават 30 градуса и това сигурно би могло да скапе работата. Но пък да влача постоянно пълнени стъклени бутилки до мазето и обратно би ме отказало от начинанието.

2. Може ли да се втвърди утайката в бутилките? По принцип не харесвам, когато утайката размъти цялата бутилка и затова сипвам внимателно в чашите и изхвърлям малко количество бира от дъното. По тази причина и всички бутилки се съхраняват и охлаждат изправени. Има ли някакъв чалъм тази утайка с времето да се втвърди, така че да не се налага толкова внимателно да се пазя от нея?

3. Има ли начин да се намери точното съдържание на бирените китове? Уж вече всичко, което се продава, е с етикети със специялни изисквания за описание на съдържанието. Но в този случай нямаме такива подробности. Отделно какъв е градуса алкохол, който се получава - няма информация. Сигурно по количеството захар, която се добавя, ще може да се изчисли, но очаквах да е указано на етикета. Както и други съставки и вещества, които са забъркани вътре.

4. Какво ще стане, ако вместо захар ползвам мед? Понеже дозата е 1 кг. захар при първата ферментация, с колко мед може да се замени?

Re: По бирените китове (за начинаещи)

МнениеПубликувано на: 09 Юли 2018, 17:22
от LivingInChaos
1. Трайността зависи от много неща и е повече изменение на вкусовите качества. Ако си работил чисто и няма зараза, то очаквай само вкусово отлежаване на бирата. Правилните условия на съхранение е на тъмно и хладно. Друг е въпроса, че при нас повече си изпиваме бирата малко след стадия на газиране!
2. Твърдостта на утайката зависи най-вече от флокулацията на използваната мая. Има такива като Нотингам, където залепва на дъното като стар латекс. Пример на дрождите за вайс обикновено не са залепнали изобщо. Ако се сещаш за рекламата, където разклащаш бутилката, за да вдигнеш маята от дъното. Температурата помага много - хубаво няколко дневно изстудяване в хладилник ще залепи по-добре маята за дъното.
3. Бирените китове ги приемай като степчето. Нещо разтворимо не може да докара вкуса на бирата направена изцяло от зърно. Започни да четеш и плавно премини към варене изцяло от зърно, хмел по твое желание и подбрана мая. Така резултатите вкусово ще се подобрят доста. Да не говорим, че ще имаш и много по-голям избор на материали и възможност за експерименти със смесването. Захар в бирата се добавя - ако е белгийска и само за ферментацията. Ако вкарваш по 1 килограм захар на 20л кит, в който е разтворен сух екстракт - е това си е повече химия. Алкохола се изчислява лесно, но трябва да си закупиш бираджийски хидрометър. Така мериш начална и крайна плътност и после през калкулатора разбираш алкохола.
4. А) добаваяш го при варенето на топло - вкуса от меда изчезва. Добавяш го вече в охладена до някоя степен мъст - рискуваш зарази.

Като цяло моите насоки са да минеш на All grain. Намери си книжката за домашната бира. Ела на някоя сбирка ако си от София или опитай да намериш някой колега по регион. Повечето от нещата се изясняват когато се наблюдават процесите на живо.

Re: По бирените китове (за начинаещи)

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2018, 00:42
от Dulev
1. За сега си пазя запаси от всички видове, които съм правил. Ще видим до кога ще издържат. Но проблема с високата температура си остава. Бутилките са на тъмно в шкаф в остъклен балкон. Зимата им беше хладно, но сега не е. Направо там си се избистрят.

3. Това за степчето не ми харесва като сравнение. Ясно е, че това което аз правя, е далече от истинското пивоварство (даже нямам и процес на варене ;) ), но все пак този течен малц как се получава? Не е ли продукт на последното варене на смлян малц? Като вкусови качества сигурно е слаба работа, но като качество на състава едва ли е толкова зле като степчетата. Поне така се надявам, че в момента имам към 100 бутилки, и не ми се ще да си ги изпия на спокойствие.
Имам хидрометър, но обикновено меря накрая, според инструкциите, и никога в началото. Следващия път ще измеря и в началото.

4. Направих една проба с мед. От дозата 23 литра напълних 35 бутилки. Към останалата част в казана добавих 150 гр мед.. Сега чувам, че бълбука в кухнята. Ей така да видим какво ще стане... ;)

За сега като занимание това ме удовлетворява. Всичко по-сложно като технология и уреди няма как да го осъществя в панелката. Може би като се пенсионирам. ;) ;) ;)

Re: По бирените китове (за начинаещи)

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2018, 06:50
от Dejmos
Технологията не е чак толкова сложна. Поне година варих в панелка, в квартирата на терасата... с бързовар в бидон. После пренасях бидона до банята за охлаждане. И дори при такива спартански условия се получава добра бира.

Re: По бирените китове (за начинаещи)

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2018, 08:50
от ultrashock
В началото и аз бях залетял към тези китове, но бързо се отказах. Реших, че като ще правя нещо със собствените си ръце искам да бъде истинско - от зърното до крайната бира.
Една идея по трудоемко е, но ако не ти се занимава, може да опиташ BIAB, този е малко по мързеливия метод измислен от американците.
Успех!

Re: По бирените китове (за начинаещи)

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2018, 15:20
от Dulev
За сега ще карам с китовете, че не отнема много време и пространство. ;) ;) ;)

Re: По бирените китове (за начинаещи)

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2018, 15:21
от Martin
Варил съм китове и аз, като степче баш не е ама си е мързелива работа. А и тям човек може да се заиграе с малко хмел и малц и става кит + зърно.
Мериш в началото и в края и изчисляваш алкохола, има доста калкулатори в нета.
Бира току така не се оставя да отлежава само за спорта. Всичко зависи от стила и алкохола кога трябва вече всичко да е пресушено. Най лесно като за начинаещ е 20ина дни за вайс и ИПА, 30-50 дни за другите стилове на 5% алкохол, като после добавяш по месец на всеки процент алкохол. Например белгийски ейл на 7% алкохол ти трябват 40 дни + 60 дни общо 100 дни. Вкусово тогава е пика на бирата и е желателно да се изпие.

Re: По бирените китове (за начинаещи)

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2019, 21:15
от Dulev
Медовина!
Все още си правя от бирените китове и съм затворил към 500 бутилки. Но нещо ми се прииска да направя една медовина. Идеята е да се ползва оборудването и да е по възможност близка технология. Доста поизчетох, но има прекалено разнообразни рецепти. Затова направих някаква "сглобка" и ще пробвам, какво ще се получи.
Доколкото разбирам меда се разрежда около 3-4 пъти с вода. Смятам да не преварявам меда, а само да е разтопен и разтворен в хладка вода. Ще сложа дрожди и захранка, за да стане по-бързо. За сега няма да слагам много разнообразни подправки, а каквото имам налично. Ето и рецептата:

3 кг мед
10 л вода
5 гр дрожди Mangrove Jack's Craft Series
5 гр ДАФ
150 мл запарка от мурсалски чай
плодове – една череша или джанка (от червените но неузряла)
10 зърна черен пипер

Като спре ферментацията ще бутилирам с 1 гр мед на бутилка за да се газира леко.

Моля за мнения и съвети главно относно пропорциите мед/вода/мая/ДАФ?

Re: По бирените китове (за начинаещи)

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2019, 11:23
от MadButcher
Dulev написа:Медовина!
Все още си правя от бирените китове и съм затворил към 500 бутилки. Но нещо ми се прииска да направя една медовина. Идеята е да се ползва оборудването и да е по възможност близка технология. Доста поизчетох, но има прекалено разнообразни рецепти. Затова направих някаква "сглобка" и ще пробвам, какво ще се получи.
Доколкото разбирам меда се разрежда около 3-4 пъти с вода. Смятам да не преварявам меда, а само да е разтопен и разтворен в хладка вода. Ще сложа дрожди и захранка, за да стане по-бързо. За сега няма да слагам много разнообразни подправки, а каквото имам налично. Ето и рецептата:

3 кг мед
10 л вода
5 гр дрожди Mangrove Jack's Craft Series
5 гр ДАФ
150 мл запарка от мурсалски чай
плодове – една череша или джанка (от червените но неузряла)
10 зърна черен пипер

Като спре ферментацията ще бутилирам с 1 гр мед на бутилка за да се газира леко.

Моля за мнения и съвети главно относно пропорциите мед/вода/мая/ДАФ?


Колега, за медовина имаме една скромна тема със споделен опит и знания в раздела за вино. Що не си направи труда да я прочетеш? Няма такова нещо като " меда се разрежда около 3-4 пъти с вода" ! То е като пивото - зависи колко процента алкохол гониш, какъв стил та и от там първоначален захарен градус, т.е. колко да разредиш с вода 80% захарност в меда. Тия подправки, череши и мурсалски чай защо ги сложи? плодове се слагат, за да се коригира рН в началото на ферментацията, което не трябва да надвишава 4.9, корегира се с киселината от циторсите, например лимони. Защо си решил, да разредиш меда само с хладка вода? Има теория, че трябва да се пастьоризира напълно, защото след разреждането му е податлив на зарази и дори, че може да съдържа бутолитна бактерия, която да се активира. Хубаво си избрал тоя метод, ама какъв ти е аргумента? Някои медовари варят меда на 100градуса, други практикуват частична пастьоризация, трети само в студена вода. Едни сулфатират мъстта в началото, други не. Когато обаче избереш някои от методиет, трябва да знаеш защо. От опит да ти кажа, че вложениете при бурната ферментация плодове не оставят почти никакъв аромат. За да имаш устойчив аромат от привнесени билки, даже и хмел, трябва да се вложат пет дни преди бутилиране, иначе остава слаб или изчезва. Бадева си го хабил тоя Мурсалски чай, можело е за нещо друго да го ползваш, чувал съм, че е мощен афродизиак :D

Re: По бирените китове и медовина

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2019, 00:24
от Dulev
Чел съм темата за медовината и там има много противоречиви мнения по някои въпроси. Търсих и други рецепти и съвсем се обърках в разнообразните методи да получаване на медовина. Затова се спрях на варианта, който ми изглежда доста логичен, нещо да се получи, а и не се проточва много ферментацията. Но и затова питам.
За разреждането на меда видях, че това е най-разпространената пропорция. Не искам да правя силна медовина - тогава и много ще се оскъпи, не искам и да е много лека, че нищо да не се усеща. За черешата е моя измишльотина, защото това имах под ръка. Все още не съм сложил медовината - всичко съм подготвил, но понеже не се завъртам у нас не остава време. Но видях, че се слагат разни ягоди и малини и викам, дай нещо да променя. Мурсалския чай чета, че доста се експериментира с бира. След като го имам под ръка от производител, и достатъчно чай сме пили, че вече изостава, ще го използвам. Например канела не понасям, а и от към други подправки реших да съм по-умерен първия път. Може да сложа и повече мурсалски чай, но да не доминира прекалено.
Относно преваряването на меда в същата тема има и двата варианта. Затова се спрях на този без преваряване, защото и иначе ще правя нещо с захарен сироп, защото всичко медно ще замине. Не съм запознат с бутолията, но нали и меда се яде суров? Искам да се запазят максимално свойствата на меда.