Страница 1 от 2

Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 01:10
от darin_d
Здравейте!Днес сварих първата си бира с апарат за варене BREW MONKS 30L.Ще опиша накратко процеса и моля,ако съм сгрешил някъде по основните точки да ме поправите.

Малц Pale Ale Гърция 4 кг.
Хмел Халертау Трад. 6.5% -50 гр.
Дрожди Нотингам 11 гр.
Вода за озахаряване 13 л.
Вода за промиване 15 л.

Темп.паузи:
1. 15 мин. на 38 гр. и смесване на малц с вода
2. 20 мин. на 52 гр.
3. 45 мин. на 66 гр.
4. 15 мин. на 72 гр. След доозахаряването измерих РН-5.7
5. Покачване на темп. до 78 гр. и задържане 1 мин. и пак измерих РН-5.7
6.Промиване с около 15 л. вода с темп.78 гр ,като последните 2-3 литра бяха на 70 гр. Времето за промиване между 25-30 мин.
7.Варене 70 мин. с добавяне на 10 мин. от завирането 25 гр хмел и 10 мин преди края още 25 гр.
8.Охлаждане с чилер за 30 мин. от 100 гр. до 21гр.
9.Отново измерих РН-5.7 и SG 1049

Опитах се да прецеждам през тензух,но на всеки 200 мл.се задръства тензуха и след втория литър го махнах.В крайна сметка бира във ферментора 17,5 л.
Е,какво мислите?

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 08:04
от 5th-hokage
При тези високо модифицирани малцове първите две паузи са излишни (не печелиш нищо от тях), виж ако сам си си правил малца има смисъл да ги правиш. Това че не си прецедил не е много фатално - ще имаш по мътна бира. Аз например след охлаждане оставам да се утаи 1-2 часа и тогава залагам във ферментатора смучейки отгоре. Голям помощик в прецеждането е и жълтата торба. Успех в бъдещите варки

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 10:39
от Martin
Пехато не се мери накрая, тогава вече няма смисъл. 5-10мин след началото на озахаряването мериш, и ако се налага да коригираш до 5.2-5.5.
Количеството накрая ми се струва малко, следващият път може да сложиш още 1л вода за промиване, да ти стигне варката до 19л заквасено.

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 11:17
от MadButcher
17л., но с колко начална плътност?

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 11:18
от Martin
MadButcher написа:17л., но с колко начална плътност?

Казал е човека 1049

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 12:33
от MadButcher
Сега видях, т.е. 12.1 Brix, ако смятам правилно 63% ефективност? Това ли може Брюмонка ?

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 14:12
от darin_d
MadButcher написа:Сега видях, т.е. 12.1 Brix, ако смятам правилно 63% ефективност? Това ли може Брюмонка ?


MadButcher,аз го изкарвам 53%- 12.1*17.5/4 Или не го смятам правилно.
В интерес на истината накрая остана около 1.5 л.,които ми се видяха прекалено мътни, не ги добавих във ферментора и не съм ги прибавил към 17.5 л.

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 14:25
от darin_d
Martin написа:Пехато не се мери накрая, тогава вече няма смисъл. 5-10мин след началото на озахаряването мериш, и ако се налага да коригираш до 5.2-5.5.
Количеството накрая ми се струва малко, следващият път може да сложиш още 1л вода за промиване, да ти стигне варката до 19л заквасено.


В началото на главното озахаряване ли?

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 15:55
от Martin
darin_d написа:
Martin написа:Пехато не се мери накрая, тогава вече няма смисъл. 5-10мин след началото на озахаряването мериш, и ако се налага да коригираш до 5.2-5.5.
Количеството накрая ми се струва малко, следващият път може да сложиш още 1л вода за промиване, да ти стигне варката до 19л заквасено.


В началото на главното озахаряване ли?


Да

Re: Първа бира и от мен

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 17:02
от gorang
Колега, с този тип уреди за варене се подхожда обратното с водата. Премери си мъртвия обем на съда, т.е. колко вода събира докато стигне до цилиндъра където е малца. Много е вероятно да е повече от 5 литра. Ако кажем че е 5 литра, то тогава смяташ така - 4 кг малц *2,7 = 10.8 литра + 5 литра (или колкото е мъртвия обем) = 15.8 литра за озахаряване. Съответно за да не бяга плътността се намалява водата за промиване. с времето ще му хванеш цаката. Аз варя в подобен съд и за 5 кг. малц озахарявам с 19-20 л вода и промивам с 16-17 литра. (не вярвай и на показанията на съда, ако има такива, а си го премери). Странно ниска ти е ефективността, ако има помпа системата и си спазвал температурата точно (проследявай я с хубав термометър), ще е по-висока.