Страница 1 от 2
Сайдер
Публикувано на:
28 Авг 2017, 11:35
от dr_slavov
Реших и аз да пробвам това чудо. Ябълков сок от Била (беше на промоция) и дрожди Mangrove Jack's Craft - Cider M02. Следва стандартна процедура. Измит и дезинфекциран ферментор, сока вътре, засяване и в хладилната витрина на 20С.
Да обаче вече 4-ти ден няма признаци на ферментация. На вкус си е сладко както го заложих. Ще премеря и с рефрактометъра, но най вероятно ще отиде в мивката.
Моето обяснение е, че в сока е имало консерванти. Нищо, че пише обратното. Качвам снимки за да няма и други опарени.
Re: Сайдер
Публикувано на:
28 Авг 2017, 14:18
от MadButcher
Аз затова мисля да пробвам директно с ябълки. Имам на няколко места и мисля, че поне 7-8 литра филтриран сок ще мога да отцедя, после загрявам до 80 градуса и с минимум утайка като се охлади заквасвам. За да не ми е голям провала ще пробвам с малко количество. Ако стане нещо ще пиша.
Re: Сайдер
Публикувано на:
28 Авг 2017, 16:11
от Dejmos
Преди да се хвърлите да купувате сок в големи количества, купете една кутия и тествайте дали ферментира.
Добър ориентир е в указанията за употреба да пише, че след отваряне се съхранява до 3-4 дни в хладилник, но не е гаранция.
Аз за късмет още с първия случих.
Re: Сайдер
Публикувано на:
28 Авг 2017, 16:21
от Martin
От опит знам и гарантирам на Кауфланд опаковките на сок стават за сайдер.
Re: Сайдер
Публикувано на:
28 Авг 2017, 20:52
от Dejmos
Аз използвах само Витафит от Лидл, но мисля да пробвам и този сок късно наесен. Моята рецепта изисква колд краш, пролетта не ми се получи особено добре.
Re: Сайдер
Публикувано на:
29 Авг 2017, 12:27
от damyan_rm
С този на "багра" става - правил съм няколко пъти ... само не взимайте "смес" ами чиста "ябълка" ...
Re: Сайдер
Публикувано на:
29 Авг 2017, 19:35
от dr_slavov
Трябва да си призная, че сгреших. Клапана вече бълбука. Платото е на 5 (от 13). А защо се забави толкова ферментацията
Re: Сайдер
Публикувано на:
30 Авг 2017, 00:17
от petiomalchev
Като прочетох темата, взех да се замислям и аз да пробвам
Ама нещо не ми се вързват нещата, всички сайдери които съм пробвал сладнят, кой повече кой по малко. Ако ферментирам сока там захарите ще са ферментеруеми и захарността ще падне до около 0%.
Ферментиралата течност ще е кисела и стипчива без малко остатъчна захар.
При бутилирането ако добавя повече захар пък ще има опасност да гръмнат бутилките.
Че ми е чудно как става номера със сайдера и дали домашният сладни или не.
Re: Сайдер
Публикувано на:
30 Авг 2017, 09:08
от damyan_rm
Купешките са си сладки ... щото такива се купуват ...
Домашния не сладни - точно леко тръпчив идва ... може да се добявят подсладители - ама аз си го харесвам леко кисел .. обикновенно преди да подквася вдигам захарноста до 15-16'Вх (от 11-13) с мед ... стои във ферментора поне месец, ако не и повече ... при мен, след като приключи бурната(за около седмица), тръгва една тиха ферментация, която е доста бавна ...
Re: Сайдер
Публикувано на:
30 Авг 2017, 10:50
от Martin
Начините да ти е сладичък са много. Пастьоризация в бутилките, съхранение в хладинлик и бързо пиене, добавяне на нефрементируеми захари и т.н. Лично аз съм си мислил за пилс малц, озахарен на 72 градуса смесен със сока. Няма да е чист сайдер но ще е интересно.