Страница 1 от 1

Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментатора

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2017, 11:53
от petiomalchev
Варя почти винаги с ирландски мъх, вече два пъти ферментрам в нов бидон 40л. стария беше 20л. диаметрите им са почти еднакви. Различават се по височината.
И при двете бири които ферментирах в новия бидон част от утайката изплува на повърхността. На дъното и на повърхноста структурата на утайката е една и съща, гъбеста наверно заради използването на ирландски мъх. В старият бидон съм ферментирал с Нотингам и WB-06 в новия Абатски и US-05.
Не ми се вярва да се получава тази утайка на повърхността в следствие на различните видове дрожди.
Дали може да се дължи на различната форма на ферментатора /по голямата височина/ ?

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2017, 12:01
от stoyanninov

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2017, 09:14
от victoryvt
УС-05 са си такива - ферментацията минава бързо, без някаква кой знае каква пяна. Обаче накрая, когато вече няма екстракт за сваляне изведнъж започва да прави голяма пяна горе - сякаш тепърва започва ферментацията.
Аз понякога я изгребвам и изхвърлям, но не е задължително.
Ако изчакаш малко повече - постепенно спада и се утаява.
За абатските нямам опит, но знам от други че са много бързи. Нищо чудно и те да са като американските.

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2017, 11:41
от petiomalchev
Това което се отделя на повърхността е част от утайката с гъбеста структура, ако се получи и следващият път ще кача снимка.
Преди преточването го отделям с решетъчна лъжица.

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

МнениеПубликувано на: 09 Юли 2017, 15:28
от petiomalchev
Този път нямаше гъбеста утайка на повърхността, имаше пяна което мисля че е нормално.
На дъното утайката си беше нормална не както предните пъти като пресечен крем карамел.

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2017, 08:31
от petiomalchev
При варка 17 отново се получи тази гъбеста утайка.
Ето как изглежда на повърхността
в17гутайка.JPG

и на дъното
в17 утайка.JPG

Мисля че се получава така при по високо алкохолните бири над 6%
Горният слой го обирам внимателно с една метална цедка за шварц кафе, структурата му е същата като утайката на дъното.