На гости на "Среднощниците"
Публикувано на: 04 Май 2017, 17:23
Всичко започна малко преди Националния конкурс с нещо като бас Аз, Стоян и Тошко имахме записани стаутове в конкурса. Уговорката ни беше, който получи най-много точки, другите двама му дължат 20 литра бира по негов избор В крайна сметка аз получих 35 точки, Стоян 36, а Тошко 37 Както се казва, уговорката си е уговорка и със Стоян трябваше да отреагираме Та след като поръчахме и чакахме хмел от Великобритания, снощи пристъпихме към варката. Решихме да бъде в "бърлогата" на "Среднощниците", защото по този начин можем да сварим повече бира и да има и за нас Пристигайки в "Убежището" бях посрещнат от Стоян и Надето, успях да се запозная отблизо с всичко, което са сътворили до момента и мога да кажа, че съм меко казано впечатлен! Няма смисъл да разводнявам темата и да описвам инсталациите и "благинките", които притежават, само ще Ви кажа, че на ниво домашно пивоварство едва ли в България има по-добре обмислено и конструирано, работещо оборудване! Та стига съм писал фермани, идеята ми е да споделя каква бира сътворихме:
-Рецепта: Сингъл Хоп Мозаик ИПА, на която дадохме името: "BASSS"
- Малц:
17 кг. Гръцки Пейл Ейл;
1 кг. Виена;
0.5 кг. КараМюних 2 /добавен само при промиването/
-Вода за озахаряване 1/3, като тука мога да нарека Надето "Майстор на корекцията" /нека тя каже какво и слага и как и бая/
- Озахаряване: 45 минути на 65 гр., 15 минути на 72 гр. и машаут на 78 гр.
- Промиване с вода на 80 гр. до събиране на около 80-85 литра на 12,5 Брикс.
- Варене общо 90 минути, с добавяне на хмел по следната схема:
100 гр. Мозаик на 60 минути преди края на варенето;
16 гр. Ирландски мъх на 15 минути преди края на варенето;
200 гр. Мозаик на 5 минути преди варенето;
150 гр. Мозаик в съда за уърпул след края на варенето.
След края на варенето имахме 70-75 литра на 15 Брикс и ИБУ по калкулатор между 50 и 60, но след варенето като я опитахме ми се видя по-горчива
Охлаждане до 20 гр. и заквасване със стартер на дрожди Wyeast-1272 American ale II, който бях започнал да приготвям от предния ден.
Ферментация - контролирана при 19 гр. вътре във ферментатора.
Планирано е и откаляване на бирата след първичната ферментация и добавяне на още 500 гр. хмел Мозаик за сухо охмеляване
В най-общи линии това е сътворено до момента. В заключение искам да благодаря на Надето и Стоян за гостоприемството и за това, че проявиха търпение да ми разясняват нещата покрай всичко свързано с оборудването им и се надявам да не съм им досадил, много
-Рецепта: Сингъл Хоп Мозаик ИПА, на която дадохме името: "BASSS"
- Малц:
17 кг. Гръцки Пейл Ейл;
1 кг. Виена;
0.5 кг. КараМюних 2 /добавен само при промиването/
-Вода за озахаряване 1/3, като тука мога да нарека Надето "Майстор на корекцията" /нека тя каже какво и слага и как и бая/
- Озахаряване: 45 минути на 65 гр., 15 минути на 72 гр. и машаут на 78 гр.
- Промиване с вода на 80 гр. до събиране на около 80-85 литра на 12,5 Брикс.
- Варене общо 90 минути, с добавяне на хмел по следната схема:
100 гр. Мозаик на 60 минути преди края на варенето;
16 гр. Ирландски мъх на 15 минути преди края на варенето;
200 гр. Мозаик на 5 минути преди варенето;
150 гр. Мозаик в съда за уърпул след края на варенето.
След края на варенето имахме 70-75 литра на 15 Брикс и ИБУ по калкулатор между 50 и 60, но след варенето като я опитахме ми се видя по-горчива
Охлаждане до 20 гр. и заквасване със стартер на дрожди Wyeast-1272 American ale II, който бях започнал да приготвям от предния ден.
Ферментация - контролирана при 19 гр. вътре във ферментатора.
Планирано е и откаляване на бирата след първичната ферментация и добавяне на още 500 гр. хмел Мозаик за сухо охмеляване
В най-общи линии това е сътворено до момента. В заключение искам да благодаря на Надето и Стоян за гостоприемството и за това, че проявиха търпение да ми разясняват нещата покрай всичко свързано с оборудването им и се надявам да не съм им досадил, много