Каква е трайността на домашната ни бира?

Модератор: Martin

Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот Pando27 » 02 Май 2017, 13:53

Здравей ,майстори и напреднали!

Аз се извинявам ,че питам ала не ми е ясно колко време издържа една домашна бира?

В смисъл след като е била произведена долу-горе, ако не се съхранява в хладилник ,а си седи в кашона на температура 20-21 градуса приблизително колко време издържа.
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот Pando27 » 03 Май 2017, 10:56

Явно никой не иска и може би не може да отговори на този мой въпрос?!

Предполагам ,че причината е в това че рядко се заседява домашно пиво повече от 2-3 месеца...
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот ultrashock » 03 Май 2017, 10:59

Аз бях запазил едно Pale Ale-че от първата варка, за да видя как ще е след време. Отворих го след 5 месеца и някакси ми се стори не както трябва и го излях. Други опити за по стара бира от 1 месец не съм правил, всичко се изпива до макс втората седмица. Сега съм запазил една от Star Anise Stout в хладилника да си седи за тест. Ще я опитам чак есента.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот ALL_ON » 03 Май 2017, 11:33

Всичко зависи от конкретната бира - колко е алкохолното съдържание, колко силно е охмелена и т.н. При по-високо алкохолно съдържание и при повече вложен хмел бирата става по-тарайна. Освен това има значение дали се съхранява в хладилник или в мазе да речем. Факторите са много, например един Барли Уйан съм сигурен, че може да изкара много години (Виктор имаше на 3 години и си беше супер), една лека светла бира ще е по-малко трайна. За мен по-важният въпрос е къде е пика на дадена бира, тоест, кога тя е най-добра. Защото и да не се развали след определен момент бирата не се подобрява с отлежаването, а дори напротив влошава се. Каква е ползата от бира на 1 година, която е била най-хубава на 2-рия месец?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот SDS » 03 Май 2017, 18:40

Зависи от кога се измерва времето от деня на варене или от деня на кегиране (бутилиране).
Както колегата ALL-ON каза аклохолното съдържание и количеството хмел са фактори за трайност и пастьоризациа разбира се, но ние не я правим.
Леки и слабо охмелени бири до 5%алк. да речем са за по бърза консумация. Вайс, Вит и Пейл Ейл по слабо охмелен и други
Други като Квадрупел, Дюбел, Допелбок, РИС и други които са от порядъка на 7%алк и нагоре си изискват отлежаване за да се подобрят вкусовите качества и да се намали алкохолното усещане. Някой от тях отлежават и в дъбови бъчви с месеци.
Въпрос на преценка на пивоваря е да реши кога е най добра бирата.
Един стаут например преди месец беше супер а сега се прегазира пресуши и не е това което беше.
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот dandilov » 03 Май 2017, 20:27

Домашна бира не се съхранява на 20 - 21 градуса! Започват процеси по разлагане на останалите в бутилката дрожди и друга органична материя. Образува се сероводород и куп други нежелани и вредни вещества.
За повечето стилове идеалната температура на съхранение, с цел запазване на качествата е в интервала 2 - 4 градуса.
За стаут, барли уайн и други специфични ( и / или високоалкохолни) стилове си има специфични изисквания, според стила. Както се казва: "Това е друга бира..."
Моят опит показва, че масовите стилове ( включително и вайцен ) достигат върховите си качества след 30 дни престой в хладилник. След това качествата, както вкусови, така и ароматни, постепенно и прогресивно намаляват. След третия месец престой в хладилник, бирата вече е посредствена, макар и да става все още за пиене.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот Pando27 » 03 Май 2017, 20:35

dandilov написа:Домашна бира не се съхранява на 20 - 21 градуса! Започват процеси по разлагане на останалите в бутилката дрожди и друга органична материя. Образува се сероводород и куп други нежелани и вредни вещества.
За повечето стилове идеалната температура на съхранение, с цел запазване на качествата е в интервала 2 - 4 градуса.
За стаут, барли уайн и други специфични ( и / или високоалкохолни) стилове си има специфични изисквания, според стила. Както се казва: "Това е друга бира..."
Моят опит показва, че масовите стилове ( включително и вайцен ) достигат върховите си качества след 30 дни престой в хладилник. След това качествата, както вкусови, така и ароматни, постепенно и прогресивно намаляват. След третия месец престой в хладилник, бирата вече е посредствена, макар и да става все още за пиене.


Благодаря за подробната информация!

Значи щом стане готова да е в хладилната витринка или в хладилника и да си чака реда докато свърши? :D
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот dandilov » 03 Май 2017, 21:02

Да, но само след като е готова газировката!
За газировката си трябва стайна температура една седмица.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот Pando27 » 04 Май 2017, 11:01

dandilov написа:Да, но само след като е готова газировката!
За газировката си трябва стайна температура една седмица.


Благодаря за направеното разяснение!

Просто се интересувам ,за да не натровя нещо себе си и приятели с любимото хоби...
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот mirix » 05 Май 2017, 23:53

dandilov, ти си пивовар с опит, но за вайцена ще поспоря с теб. Това е бира която се пие прясна- на седмица две после и изчезват аромати и всичко. Месец и е максимума -според мен.
Аз не му разбирам де, но от скромния ми практически опит съм достигнал до следния извод:
Бира силно охмелена - с отлежаването си губи горчивината, отключват се малцови вкусове. И както сте писали това е друга бира.
Правил съм експеримент пия бира на
1 седмица
1 месец
3 месеца
6 месеца
Ми нищо общо, не ми се търси статия за 9 месечната ми бира.
Аз не съм разбирач, но всеки трябва да си каже - това е моята бира. Как с колко отлежаване я постига ..............
ей пих един куадрупел на седмица, ми на гъз бие. Иска си 6 месеца годинка....
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron