Страница 1 от 1

Много мътна мъст след охлаждане

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2017, 12:59
от Dejmos
При последната варка охладената и утаена мъст беше необичайно мътна.

Какво направих:
Смесване на 6 кг мокро смлян гръцки Пейл с 18 литра вода. рН не съм коригирал, използвам софийска вода и досега винаги е било в граници след смесването. Температурна пауза 1 час от 68 до 65,5*С, загряване с бързовар до 72,5, пауза половин час, йодна проба ОК, загряване и промиване. Тръгна на 21*В.
Бързо и гладко промиване, суровата мъст се избистри добре.

15 мин след завиране добавих 3 гр. гипс
хмел за 40', за 15' и при края на варенето
20' преди края сложих 6 гр ирландски мъх.

Охладих за 40-45 минути до 19*С и оставих за няколко часа да се утаи.

Очаквах да се е избистрила максимално. Почти всичките ми бири след утаяване са прозрачно бистри, но тази беше много мътна - по-мътна, отколкото преди варенето. Добре утаена, но много мътна.

Каква може да е причината и как да го избегна ?

Re: Много мътна мъст след охлаждане

МнениеПубликувано на: 02 Май 2017, 21:14
от lukata
Привет Dejmos,сигурен ли си,че гипса дето си го добавил е чист?
Понеже всеки ден работя с гипсове (не говорим за шпакловка)забелязвам ,че тези от
1кг разфасовка имат някакви добавки-мажат се.
Единствено този на Кошава ми изглежда чист-минерален.
Но него го продават на 25кг разфасовка.

Re: Много мътна мъст след охлаждане

МнениеПубликувано на: 02 Май 2017, 22:52
от petiomalchev
А защо се слага гипс?

Re: Много мътна мъст след охлаждане

МнениеПубликувано на: 02 Май 2017, 23:56
от Dejmos
Няма откъде да съм сигурен, освен че на опаковката не пишеше да има добавки. Логично е да предположа, че ако има, ще ги напишат, тъй като повишават цената и качеството.
А и съм слагал от същия в друга бира, нямаше размътване.

Защо се слага?
Засилва хмелните нотки в аромата на бирата
viewtopic.php?f=33&t=3548#p15258

Re: Много мътна мъст след охлаждане

МнениеПубликувано на: 03 Май 2017, 11:07
от Pando27
Според мен е възможно нещо от материалите или технологията да не е както трябва ,но ако след утаяване се избистри във ферментатора на 3-4 ден при нужда би могло да се премести без утайката в друг ферментатор.

Аз си мисля ,че прекалено много се вглеждаме в нещата и на моменти леко драматизираме...

Поне при мен е така и още на първата си варка като видях каква "боза" изкарах бях на път да я ливна в тоалетната.

Обаче ,слава Богу не го направих! :)