Много мътна мъст след охлаждане
Публикувано на: 14 Апр 2017, 12:59
При последната варка охладената и утаена мъст беше необичайно мътна.
Какво направих:
Смесване на 6 кг мокро смлян гръцки Пейл с 18 литра вода. рН не съм коригирал, използвам софийска вода и досега винаги е било в граници след смесването. Температурна пауза 1 час от 68 до 65,5*С, загряване с бързовар до 72,5, пауза половин час, йодна проба ОК, загряване и промиване. Тръгна на 21*В.
Бързо и гладко промиване, суровата мъст се избистри добре.
15 мин след завиране добавих 3 гр. гипс
хмел за 40', за 15' и при края на варенето
20' преди края сложих 6 гр ирландски мъх.
Охладих за 40-45 минути до 19*С и оставих за няколко часа да се утаи.
Очаквах да се е избистрила максимално. Почти всичките ми бири след утаяване са прозрачно бистри, но тази беше много мътна - по-мътна, отколкото преди варенето. Добре утаена, но много мътна.
Каква може да е причината и как да го избегна ?
Какво направих:
Смесване на 6 кг мокро смлян гръцки Пейл с 18 литра вода. рН не съм коригирал, използвам софийска вода и досега винаги е било в граници след смесването. Температурна пауза 1 час от 68 до 65,5*С, загряване с бързовар до 72,5, пауза половин час, йодна проба ОК, загряване и промиване. Тръгна на 21*В.
Бързо и гладко промиване, суровата мъст се избистри добре.
15 мин след завиране добавих 3 гр. гипс
хмел за 40', за 15' и при края на варенето
20' преди края сложих 6 гр ирландски мъх.
Охладих за 40-45 минути до 19*С и оставих за няколко часа да се утаи.
Очаквах да се е избистрила максимално. Почти всичките ми бири след утаяване са прозрачно бистри, но тази беше много мътна - по-мътна, отколкото преди варенето. Добре утаена, но много мътна.
Каква може да е причината и как да го избегна ?