Страница 1 от 2

Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 19:50
от petiomalchev
Става ли бира с ягоди или не, защото ракията от ягоди не удря на ягоди, дали при ферментацията или при дестилацията изчезва аромата.
По миналата година ми беше донесъл един колега ракия от ягоди но имаше вкус и аромат на някакъв плод но не и на ягоди.
Имам във фризера 3 пакетчета ягоди че мисля да се пробвам, но какъв малц и хмел ще е подходящ.

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 20:36
от cervesa
Няма успешни резултати,но пък пробвай,може да ти се получи.

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 21:10
от Dejmos
Обърни се за съвет към mayosha. Миналата година беше направила добра бира с малини. Тя не си я харесваше, но определено беше добра.

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2017, 11:40
от cervesa
Между малини и ягоди има конкретна разлика!!!

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2017, 11:56
от victoryvt
Начииии, хер Вилхелм се върти в гроба като ви слуша :)
Изображение

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2017, 13:01
от mayosha
Според тази статия ягодите не са подходящ избор, защото бързо се губи аромата, а и трябва да се добавят доста плодове, за да се усети изобщо. Все пак не пречи да се опита де :)

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2017, 13:43
от petiomalchev
Благодаря, за статията. Стана ми ясно и някак си мерака за ягодова бира ми се изпари.
Но пък други мухи забръмчаха в главата ми за на есен кайсиева, малинова :D
Какви малцове и хмелове са подходящи за малините.

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2017, 10:32
от Dave Lombardo
petiomalchev написа:...защото ракията от ягоди не удря на ягоди, дали при ферментацията или при дестилацията изчезва аромата.

Единственият начин ракията да ти удря на ягоди е да пускаш по една замразена ягода в чашата с гроздова. Хем охлажда, хем ароматизира.
Тествано, работи!

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2017, 13:31
от mayosha
Какви малцове и хмелове са подходящи за малините.

Понеже и аз не бях сигурна, малиновите експерименти ги правих с възможно най-неутрална базова рецепта – пилс малц, малко виена, хмел Saaz/Жатец, дрожди нотингам.
От трите ми плод-зеленчукови опита стигнах до следните изводи:
* Началната плътност е добре да е 13-15°P.
* Озахаряването да е на по-висока температура – да речем 68°C.
* IBU – не повече от 30.
* За 8 литра бира са необходими 1.5 кг замразени малини и евентуално 300 г червено цвекло. (Идеята за цвеклото е от тук).
След първична ферментация на базовата бира, откалявам върху замразените плодове и зеленчуци смлени в блендер с малко водчица (на око ;)).

Друг вариант е стаут с малини, което още не съм правила, но ми е в списъка :)

Re: Бира с ягоди

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2017, 14:13
от miroslav_vylchev
моя стаут с малини вече е във ферментатора.17P i IBU 50+