Какви малцове и хмелове са подходящи за малините.
Понеже и аз не бях сигурна, малиновите експерименти ги правих с възможно най-неутрална базова рецепта – пилс малц, малко виена, хмел Saaz/Жатец, дрожди нотингам.
От трите ми плод-зеленчукови опита стигнах до следните изводи:
* Началната плътност е добре да е 13-15°P.
* Озахаряването да е на по-висока температура – да речем 68°C.
* IBU – не повече от 30.
* За 8 литра бира са необходими 1.5 кг замразени малини и евентуално 300 г червено цвекло. (Идеята за цвеклото е от
тук).
След първична ферментация на базовата бира, откалявам върху замразените плодове и зеленчуци смлени в блендер с малко водчица (на око
).
Друг вариант е стаут с малини, което още не съм правила, но ми е в списъка