Два въпроса за екстракт и екстрактивност
Публикувано на: 08 Дек 2016, 23:50
Чудя се нещо за изчисляването на екстрактивността/ефективността.
Това, което аз правя (и вероятно повечето от нас също), е да умножа измерения екстракт по Брикс по литрите мъст и да разделя на вложените килограми малц.
Примерно започвам с 5кг малц и преди варенето съм получил 30 литра на 11*Брикс.
0,11 х 30 / 5 = 66% екстрактивност.
Но Брикс и Плато са тегловни скали.
Не трябва ли в изчислението да се ползва теглото, а не обема на мъстта?
11*B e 1.044SG.
И изчислението:
0,11 х 30 х 1,044 / 5 = 69%
Кое е вярното?
-------------------------------------------
И другия - какво посочвате като начален екстракт на бирите си?
Въпросът е на пръв поглед глупав и ненужен. Мерим екстракта преди началото на ферментацията и го посочваме. На етикета, за някой конкурс, ако попита колега...
Обаче тези от нас, които газират бутилково, добавят още захари. Съответно получават още малко алкохол.
Примерно имаме OG 13,5*B и FG 4,2*B, съответно ABV 4,9%. Бутилираме със 6гр./л захар. Това увеличава алкохола с около 0,3%.
Ако слагаме етикет на тази бира, не е коректно да пишем 4,9% алкохол, защото тя реално съдържа 5,2%. Толкова и пишем.
Обаче тогава кой начален екстракт да отбележим? 13,5*В, който съответства на 4,9% алкохол преди бутилирането... или 14,1*В, които отговарят на реалното съдържание на алкохол?
Това, което аз правя (и вероятно повечето от нас също), е да умножа измерения екстракт по Брикс по литрите мъст и да разделя на вложените килограми малц.
Примерно започвам с 5кг малц и преди варенето съм получил 30 литра на 11*Брикс.
0,11 х 30 / 5 = 66% екстрактивност.
Но Брикс и Плато са тегловни скали.
Не трябва ли в изчислението да се ползва теглото, а не обема на мъстта?
11*B e 1.044SG.
И изчислението:
0,11 х 30 х 1,044 / 5 = 69%
Кое е вярното?
-------------------------------------------
И другия - какво посочвате като начален екстракт на бирите си?
Въпросът е на пръв поглед глупав и ненужен. Мерим екстракта преди началото на ферментацията и го посочваме. На етикета, за някой конкурс, ако попита колега...
Обаче тези от нас, които газират бутилково, добавят още захари. Съответно получават още малко алкохол.
Примерно имаме OG 13,5*B и FG 4,2*B, съответно ABV 4,9%. Бутилираме със 6гр./л захар. Това увеличава алкохола с около 0,3%.
Ако слагаме етикет на тази бира, не е коректно да пишем 4,9% алкохол, защото тя реално съдържа 5,2%. Толкова и пишем.
Обаче тогава кой начален екстракт да отбележим? 13,5*В, който съответства на 4,9% алкохол преди бутилирането... или 14,1*В, които отговарят на реалното съдържание на алкохол?