Два въпроса за екстракт и екстрактивност

Модератор: Martin

Два въпроса за екстракт и екстрактивност

Мнениеот Dejmos » 08 Дек 2016, 23:50

Чудя се нещо за изчисляването на екстрактивността/ефективността.
Това, което аз правя (и вероятно повечето от нас също), е да умножа измерения екстракт по Брикс по литрите мъст и да разделя на вложените килограми малц.
Примерно започвам с 5кг малц и преди варенето съм получил 30 литра на 11*Брикс.
0,11 х 30 / 5 = 66% екстрактивност.

Но Брикс и Плато са тегловни скали.

Не трябва ли в изчислението да се ползва теглото, а не обема на мъстта?
11*B e 1.044SG.
И изчислението:
0,11 х 30 х 1,044 / 5 = 69%

Кое е вярното?

-------------------------------------------

И другия - какво посочвате като начален екстракт на бирите си?

Въпросът е на пръв поглед глупав и ненужен. Мерим екстракта преди началото на ферментацията и го посочваме. На етикета, за някой конкурс, ако попита колега...
Обаче тези от нас, които газират бутилково, добавят още захари. Съответно получават още малко алкохол.

Примерно имаме OG 13,5*B и FG 4,2*B, съответно ABV 4,9%. Бутилираме със 6гр./л захар. Това увеличава алкохола с около 0,3%.

Ако слагаме етикет на тази бира, не е коректно да пишем 4,9% алкохол, защото тя реално съдържа 5,2%. Толкова и пишем.
Обаче тогава кой начален екстракт да отбележим? 13,5*В, който съответства на 4,9% алкохол преди бутилирането... или 14,1*В, които отговарят на реалното съдържание на алкохол?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron