Две глупави грешки
Публикувано на: 15 Ное 2016, 13:38
В неделя решавам да сваря червеникав ейл с американски хмелове и нотигам. Абсолютно без стилово което допълнитело повишава кефа. Шеста варка с новото оборудване, изчистил съм детските болести, озахаряването върви перфектно. Темературите са заковани. Очертава се един страхотен пивоварен ден. Само че, съдбата решава друго. Водата за промиване вече е готова, отварям крана, изтичат 100мл и спира. Решавам, че тръбата се е запушила. (За прецеждане използвам нарязана тръба). Слагам един маркуч на крана и започвам да духам евентуално да върна частиците обратно. Нищо. И капка не тече. Което е странно защото до сега съм нямал проблеми, тече като чешма. 50кг майш започва да изстива и няма време за умуване. Вадя стария лаутертюн (от две кошчета) и започвам да прехвърлям. Докато върви прецеждането решавам да развия канелката на крана. Тази:
При което теква с такава скорост, че загубих няколко литра от най-сладката мъст. Оказа се, че вътре в накрайника където е пластмасовата решетка има няколко парченца малц които са я уплътнили напълно.
Всичко продължи по план, варене, охмеляване. Идва момента в който трябва да сложа серпентината и бистрителя. Използвам BIERSOL. Изтеглям 15мл и в момента в който ще го слагам в казана усещам, че страшно много ми мирише на ФИНК ОКОРОН. Шишетата са едни и същи и тегля със спринцовката без да прочета етикета. С толкова концентрат трябваше да излея всичко в канала.
Дано това да са и всички несгоди на тази варка. В момента е в мазата при околна температура 13 във ферментора е 15-16.
Надявам се да съм помогнал на други да са по-внимателни.
При което теква с такава скорост, че загубих няколко литра от най-сладката мъст. Оказа се, че вътре в накрайника където е пластмасовата решетка има няколко парченца малц които са я уплътнили напълно.
Всичко продължи по план, варене, охмеляване. Идва момента в който трябва да сложа серпентината и бистрителя. Използвам BIERSOL. Изтеглям 15мл и в момента в който ще го слагам в казана усещам, че страшно много ми мирише на ФИНК ОКОРОН. Шишетата са едни и същи и тегля със спринцовката без да прочета етикета. С толкова концентрат трябваше да излея всичко в канала.
Дано това да са и всички несгоди на тази варка. В момента е в мазата при околна температура 13 във ферментора е 15-16.
Надявам се да съм помогнал на други да са по-внимателни.