Страница 1 от 2
Бурна ферментация
Публикувано на:
08 Ное 2016, 10:50
от Mihail
Дрожди "Нотингам" - 11 грама. Екстракт - 22*P. Околна температура 17,5 градуса. Аерация - както обикновено. Заквасен обем - почти 20 литра. Обем ферментатор 32 литра.
Резултата след около 36 часа - бирата вече не и се седи на затворено
Снимката е на ферментатора след като прелях бирата в друг съд. До сега не ми се беше случвало да имам толкова голям пръстен в кофата.
Спомням си още на фаза рехидратация, че дрождите шупнаха доста и то доста бързо.
Случвало ли ви се е?
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
09 Ное 2016, 09:58
от asenr
На мен ми се случи точно с последната бира - ръжен IPA с OG 1.080. Сложих го върху стара утайка от портър и допълнително направих стартер с 22 г Нотингам. Околната температура беше около 15°С. В 70 литров ферментатор сложих около 50 литра мъст и 5 мин след посяване на дрождите пяната преля. Взех втори ферментатор и пресипах половината. В първия със старата утайка се вдигна пяна до горе (25 литра мъст в 70 литров ферментатор!), а във втория - около 30 см. На втория ден бурната ферментация беше утихнала и събрах всичко във втория ферментатор.
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
09 Ное 2016, 11:58
от Martin
Миналата седмица това се случи с Барли уайна който варих. 12л на 1.090 беше заквасено с 800мл утайка на УС-05. В 30л ферментатор не изкипя но се вдигна доста. Околна температура 19гр. и приключи на 1.018 за по малко от 48 часа... Направо се учудих.
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
09 Ное 2016, 12:33
от ALL_ON
Странна работа, ние заквасихме Барли Уайн с около 2-3 литра стартер от утайка на US-05 страшно активни и в 30 литров ферментатор побрахме 25-26 литра и нямаше никакви ядове. Пяната да е 3-4 пръста максимум. Само веднъж ми е връщало малко през водния клапан, но тогава бях напълнил ферментатора почти до горе. Да, много често ми се случва да изхърля водата от водния клапан по няколко пъти на ден, но това, което докладвате ми е странно, защото има голям обем празно пространство, а така да изкочат
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
09 Ное 2016, 14:19
от Mihail
Martin написа:Миналата седмица това се случи с Барли уайна който варих. 12л на 1.090 беше заквасено с 800мл утайка на УС-05. В 30л ферментатор не изкипя но се вдигна доста. Околна температура 19гр. и приключи на 1.018 за по малко от 48 часа... Направо се учудих.
И моята ферментация приключи страшно бързо... странно
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
10 Ное 2016, 10:36
от victoryvt
С 800мл. суспензия аз си заквасвам бидона със 100л. пивна мъст
За 12л. да не почне да се усеща маята във вкуса ?
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
11 Ное 2016, 11:17
от Martin
Калкулатора ми даде 375мл. Аз сложих 800, не знам защо. Няма да се усеща. Като отлежи и се избистри ще е добре. В момента се усеща малц, пушек и дърво със горчив завършек.
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
11 Ное 2016, 19:28
от Dejmos
Моя барли го ферментирах в 11л туба от минерална вода. 8-9 литра. Ферментацията беше бурна и образува толкова много пяна, че изкара през тръбата на водния клапан и на дъното на бутилката с вода имаше 1-1,5 см дрождева утайка.
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
01 Дек 2017, 23:56
от balabanoff
Здравейте колеги,
имам въпрос.
До колко бара може да се вдигне налягането на ферментатора, без събрания СО2 да за почне за влияе на ферментацията?Въпроса ми е свързан с това, че искам да използвам капак тип камбана. Има жлеб пълен с вода в който е потопен капака и обезвъздушава. Не се слага въздушен затвор. От тежестта на капака ще зависи, колко ще е налягането във ферментатора. Та се чудя, колко да тежи капака?
Re: Бурна ферментация
Публикувано на:
20 Апр 2018, 18:31
от bojo
Е те такова чудо не ми се беше случвало.
Стаут с плато 14, 22гр нотингам (по-малко са, че разлях мини стартера), околна 15, в бидона 18, на 48-я час.