Аериране и оксидация - къде е тънката граница?
Публикувано на: 12 Окт 2016, 10:44
Здравейте. Пълен новобранец съм. Предстои ми първа варка - в момента съм в етап на комплектоване на оборудването и зверско четене във форума.
Основните процеси като цяло ми се изясниха на теория, но има някои моменти в процеса на бироправенето, които не съм си доизяснил.
Като например въпросът за контакта на материала с кислород в различните етапи. Ето до какви изводи съм стигнал и много моля да ме поправите, ако нещо бъркам:
Първо, след майшуването и прецеждането през лаутертюн, хубаво е струята от канелката да не пада от високо, а да се отвежда с маркуч до дъното на съда за събиране - в този момент окислението е нежелателно? Има ли всъщност значение, след като предстои бурно варене и силен контакт с въздуха?
Второ, след варенето и бързото охлаждане, добре е обратното - струята да тече от високо, за да се аерира мъстта преди заразяване с дрождите. Или даже допълнително аериране с помпичка за аквариум. А няма ли опасност с въздуха да попаднат диви дрожди и бактерии?
Третото е ясно - при бутилиране - почти никакъв контакт с въздуха, него не го коментирам.
Основните процеси като цяло ми се изясниха на теория, но има някои моменти в процеса на бироправенето, които не съм си доизяснил.
Като например въпросът за контакта на материала с кислород в различните етапи. Ето до какви изводи съм стигнал и много моля да ме поправите, ако нещо бъркам:
Първо, след майшуването и прецеждането през лаутертюн, хубаво е струята от канелката да не пада от високо, а да се отвежда с маркуч до дъното на съда за събиране - в този момент окислението е нежелателно? Има ли всъщност значение, след като предстои бурно варене и силен контакт с въздуха?
Второ, след варенето и бързото охлаждане, добре е обратното - струята да тече от високо, за да се аерира мъстта преди заразяване с дрождите. Или даже допълнително аериране с помпичка за аквариум. А няма ли опасност с въздуха да попаднат диви дрожди и бактерии?
Третото е ясно - при бутилиране - почти никакъв контакт с въздуха, него не го коментирам.