Каква я мислих, каква стана или моята нова тема
Публикувано на: 07 Апр 2016, 13:32
Здравейте, тук ще споделям новите си воли и неволи в пивоварството. Другата тема я заключихме, че стана голяма, неподредена и донякъде неактуална
Ще започна с резултата от предпоследната ми варка, по рецепта за Амбър Ейл, който според мен попада в категорията Американски Амбър Ейл. Да припомня рецептата:
5,6 кг. Пейл Ейл Малц
0.3 кг. Карамюних Тип 1
0.1 кг. Караарома
Дрожди: Нотингам.
Хмелове: Нъгет за вгорчаване 25 гр. за 50 минути и Цитра за аромат 25 гр. за 12 минути + Цитра за сухо охмеляване 25 гр. за 7 дни, внесен на 3-тия ден от началото на ферментацията. Начален екстракт преди ферментация 14 Плато, след ферментация преди бутилиране 2,5 Плато. Ферментация при околна температура 17-19 гр. Газирана с добавяне на 7 гр. бяла захар на литър. Според калкулаторите алкохола е около 6,4% ABV, а IBU-то, около 40. Седмица на стайна температура и снощи бе направена предварителна дегустация на ПВЦ контролната бутилка, след охлаждане в хладилника за около 2 часа. Полученият резултат е добър - цвят амбър, газивовка и пяна на добро ниво, аромат предимно на цитруси. При отпиване се усеща средно плътно тяло, умерена горчивина, добър вкус на цитруси. Доволен съм от резултата, надявам се да се хареса на сватбата. На снимките по-долу изглежда мътна, но всъщност се е избистрила добре, дрождите да залепнали на дъното и са образували компактна утайка, която не се вдига при наливане. Не зная вашето мнение, но аз съм доста доволен от работата си с Нотингам! Никога не съм имал проблем с тях, нито при 15 гр., нито при 20 гр. външна температура. Общо взето бих ги определил като доста универсални.
Ще започна с резултата от предпоследната ми варка, по рецепта за Амбър Ейл, който според мен попада в категорията Американски Амбър Ейл. Да припомня рецептата:
5,6 кг. Пейл Ейл Малц
0.3 кг. Карамюних Тип 1
0.1 кг. Караарома
Дрожди: Нотингам.
Хмелове: Нъгет за вгорчаване 25 гр. за 50 минути и Цитра за аромат 25 гр. за 12 минути + Цитра за сухо охмеляване 25 гр. за 7 дни, внесен на 3-тия ден от началото на ферментацията. Начален екстракт преди ферментация 14 Плато, след ферментация преди бутилиране 2,5 Плато. Ферментация при околна температура 17-19 гр. Газирана с добавяне на 7 гр. бяла захар на литър. Според калкулаторите алкохола е около 6,4% ABV, а IBU-то, около 40. Седмица на стайна температура и снощи бе направена предварителна дегустация на ПВЦ контролната бутилка, след охлаждане в хладилника за около 2 часа. Полученият резултат е добър - цвят амбър, газивовка и пяна на добро ниво, аромат предимно на цитруси. При отпиване се усеща средно плътно тяло, умерена горчивина, добър вкус на цитруси. Доволен съм от резултата, надявам се да се хареса на сватбата. На снимките по-долу изглежда мътна, но всъщност се е избистрила добре, дрождите да залепнали на дъното и са образували компактна утайка, която не се вдига при наливане. Не зная вашето мнение, но аз съм доста доволен от работата си с Нотингам! Никога не съм имал проблем с тях, нито при 15 гр., нито при 20 гр. външна температура. Общо взето бих ги определил като доста универсални.