Страница 1 от 1

Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2016, 02:11
от mayosha
В разговор с колеги от форума възникна слединя въпрос – какво разбираме под 15-литрова варка (batch size)?

А) количество преди варене (след прецеждане на майша)
Б) количество след варене, евентуално след охлаждане (предвид физичните закони, пивната мъст намалява обема си с едни 4%)
В) количество във ферментатора (след прецеждане на разнообразните там утайки – коагулирали белтъци, хмелови частици, косми)
Г) количество бутилирана бира / количество в кега

P.S. Не знам как се пуска анкета във форума, моля админа, ако намира въпроса за подходящ, да пусне такава анкета.

Re: Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2016, 08:20
от victoryvt
За мен поне batch size = позиция 2 (след края на варката - литрите в съда заедно с утайките)
boil size = преди варката литрите в казана

Иначе всеки сам си знае (от опит) че за да имаш 20л. след варката трябва да си имал 24 - 25 преди нея, а във ферментатора ще влязат 18-19, а за бутилиране ще останат 17-18.

Re: Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2016, 22:32
от Martin
Доста варира това понятие. Дори и из американските форуми 5 галоновата варка някои я разбират за 5 галона готова мъст за заквасване, други да може да ферментира в 5 галона туба а трети да привърши в 5 галона кег. При мене както дойде. Дали ще се прецака нещо варката, каква бира правя, защото съм ограничен откъм съд за озахаряване. Бил съм между 17 и 21 литра бутилирана.

Re: Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 00:03
от dakobow
Подкрепям Виктор !!!

Re: Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 10:24
от DAHKO
В Beersmith се ползва за бирата, която стига до съда за ферментация.. Там за първото от анкетата се ползва Pre-Boil vol., за второто ползват Post Boil vol.
Калкулаторът на Brewers Friend позволява да се избира между второто и третото.
Нещо като правилата на белота, нужно е предварително уточнояване ;)

Re: Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 12:48
от mayosha
Аз ползвам Brewer's Friend с опцията ending kettle volume (втората опция от анкетата). Според мен количеството след варене е най-предсказуемо, защото количеството след прецеждане и това което стига до бутилките варира в зависимост от добавения хмел и това доколко ми се свиди последния литър мътилка. А и така 20-литрова варка се събира в 20-литров ферментатор.

Re: Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2016, 08:41
от vsd
Търсих доста информация по темата. Повечето програми като BeerSmith или Brewer's Friend приемат за batch size (размер на варката) количеството мъст във ферментора.
Brewer's Friend имат ъпдейт в софтуера, който позволява това да се смени на количество мъст след охлаждане. За BeerSmith, не съм сигурен дали има такава възможност, там пише само "Estimated batch size of the recipe, as measured into the fermenter" или "Измереното количество мъст, прехвърлено във ферментора". Също, по-голямата част от рецептите по чужди форуми използват количеството мъст във ферментора за бач сайз.

http://www.brewersfriend.com/2012/10/23 ... -upgrades/
Batch Size:
Like the term efficiency, ‘batch size’ is also ambiguous. Up until this release, batch size meant how much wort is going into the fermentor for all recipe types. That still makes sense for Extract and Partial Mash recipes, which involve topping off the fermentor with water to hit target volume. This release does not change how Extract or Partial Mash recipes work.

All Grain and BAIB recipes now have a setting to change the ‘batch size target’ to ‘kettle’. Ending kettle volume becomes the batch size in that case.


Според мен, най-добрия вариант е да се придържаме към това което е общоприето. Най-малкото някой като ползва програма за рецептите, всичко ще се изчисли спрямо това кеот е заложено там. Така объркването ще е по-малко.

Re: Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2016, 09:01
от mayosha
И така става, щом повечето програми използват "обем във ферментатора" по подразбиране... Само да не е количеството за бутилиране, че тогава съвсем се отдалечаваме.

Re: Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 12:38
от Dr1nata
Аз лично казвам, че от една варка изкарвам еди колко си бира т.е. за "варка" приемам количеството преди варенето, "бач сайз" казвам на това, което събера във ферментатора преди заквасване, а "партида" може да се приеме за същото или за количеството бутилирана бира. Сравнението с белота е много на място тук :D