Какво разбирате под 10, 15, 20-литрова варка?
Публикувано на: 28 Мар 2016, 02:11
В разговор с колеги от форума възникна слединя въпрос – какво разбираме под 15-литрова варка (batch size)?
А) количество преди варене (след прецеждане на майша)
Б) количество след варене, евентуално след охлаждане (предвид физичните закони, пивната мъст намалява обема си с едни 4%)
В) количество във ферментатора (след прецеждане на разнообразните там утайки – коагулирали белтъци, хмелови частици, косми)
Г) количество бутилирана бира / количество в кега
P.S. Не знам как се пуска анкета във форума, моля админа, ако намира въпроса за подходящ, да пусне такава анкета.
А) количество преди варене (след прецеждане на майша)
Б) количество след варене, евентуално след охлаждане (предвид физичните закони, пивната мъст намалява обема си с едни 4%)
В) количество във ферментатора (след прецеждане на разнообразните там утайки – коагулирали белтъци, хмелови частици, косми)
Г) количество бутилирана бира / количество в кега
P.S. Не знам как се пуска анкета във форума, моля админа, ако намира въпроса за подходящ, да пусне такава анкета.