"Калибровка" на захаромер
Публикувано на: 21 Фев 2016, 01:28
Значи всички сме наясно, че показанията на който и да е захаромер са не много точни, но ги приемаме за отправна база и приблизително получени крайни резултати. Там плюс-минус 0,5% плътност или малко алкохолен градус не са много важни - важното е бирата да стане.
Днес обаче случайно оставих моя захаромер в едно шише с чиста вода за да не ми се пречка и съвсем случайно забелязах, че показва 1 плътност! В чиста вода! Първо се ядосах да го хвърлям, но после реших да пробвам стария морски метод с изчисление на грешката.
Подготвих си два разтвора с 10 и 20% - като имате предвид, че съм взел водата за 1.000 относително тегло, а захарта - за 1.589 (так пише в Уикито). Бърках, бърках - много време. Топлих-изстудявах много време до точно 20 Целзия. Мерих 3 пъти, и захаромера ми показа 9,5% на 10% реални и 18% на 20% реални. Перфектна симетрия, нали?
Математически погледнато, се получава така: ако измеря Х, истинската плътност(Хист) трябва да е Хист = (Х-1)*1.176. Експериментално направих още два разтвора с 5 и 15% плътност и пробвах - точно показа 5.5 и 13.5 съответно.
Не знам дали ви се струва дребнаво, но като си коригирах по този начин резултатите от последната варка, се оказа че вместо измерените 15% начална плътност във ферментатора, съм имал 16,4%, което си е бая разлика.
Днес обаче случайно оставих моя захаромер в едно шише с чиста вода за да не ми се пречка и съвсем случайно забелязах, че показва 1 плътност! В чиста вода! Първо се ядосах да го хвърлям, но после реших да пробвам стария морски метод с изчисление на грешката.
Подготвих си два разтвора с 10 и 20% - като имате предвид, че съм взел водата за 1.000 относително тегло, а захарта - за 1.589 (так пише в Уикито). Бърках, бърках - много време. Топлих-изстудявах много време до точно 20 Целзия. Мерих 3 пъти, и захаромера ми показа 9,5% на 10% реални и 18% на 20% реални. Перфектна симетрия, нали?
Математически погледнато, се получава така: ако измеря Х, истинската плътност(Хист) трябва да е Хист = (Х-1)*1.176. Експериментално направих още два разтвора с 5 и 15% плътност и пробвах - точно показа 5.5 и 13.5 съответно.
Не знам дали ви се струва дребнаво, но като си коригирах по този начин резултатите от последната варка, се оказа че вместо измерените 15% начална плътност във ферментатора, съм имал 16,4%, което си е бая разлика.