Страница 1 от 2

"Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 01:28
от svetlo
Значи всички сме наясно, че показанията на който и да е захаромер са не много точни, но ги приемаме за отправна база и приблизително получени крайни резултати. Там плюс-минус 0,5% плътност или малко алкохолен градус не са много важни - важното е бирата да стане.
Днес обаче случайно оставих моя захаромер в едно шише с чиста вода за да не ми се пречка и съвсем случайно забелязах, че показва 1 плътност! В чиста вода! Първо се ядосах да го хвърлям, но после реших да пробвам стария морски метод с изчисление на грешката.
Подготвих си два разтвора с 10 и 20% - като имате предвид, че съм взел водата за 1.000 относително тегло, а захарта - за 1.589 (так пише в Уикито). Бърках, бърках - много време. Топлих-изстудявах много време до точно 20 Целзия. Мерих 3 пъти, и захаромера ми показа 9,5% на 10% реални и 18% на 20% реални. Перфектна симетрия, нали?
Математически погледнато, се получава така: ако измеря Х, истинската плътност(Хист) трябва да е Хист = (Х-1)*1.176. Експериментално направих още два разтвора с 5 и 15% плътност и пробвах - точно показа 5.5 и 13.5 съответно.

Не знам дали ви се струва дребнаво, но като си коригирах по този начин резултатите от последната варка, се оказа че вместо измерените 15% начална плътност във ферментатора, съм имал 16,4%, което си е бая разлика.

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 12:09
от victoryvt
Я дай точните пропорции за получаване на 10% захарен разтвор - колко грама захар на колко мл. вода според тебе правят 10% по Брикс/Плато.

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 12:17
от Martin
Доколкото знам, мериш 10гр захар, разтваряш я в около 60-70мл дестилирана вода и когато е напълно разтворена допълваш до 100мл.

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 19:54
от Yaskata
Наскоро реших да сравня дват си захаромер - руски и български. Разликата е между тях е 4 гр, а кой е верен не знам. Сега за 1,50лв не очаквам много. Чудя се обаче дали тея в електонния магазин дето са по 20-30лв вече са достатъчно точни?

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2016, 22:17
от svetlo
@Виктор - чакай, че сега се връщам от бирен купон и не мога да смятам трезво, но за моят мерителен съд ми трябваха 210 мл разтвор, смятах го на ръка на хвърчащо листче, утре ще го сметна пак и ще публикувам сметките - може и да греша някъде :)

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2016, 16:16
от svetlo
Мамка му, сега като се замислих моята постановка може да е изначално сбъркана. Основавах се на това, че т.н. захаромер трябва да мери простата физична плътност, която е равна на теглото върху обема.
Т.е. в 210 мл вода да добавим Х грама захар, за да получим разтвор с плътност Y , означава че захаромера трябва да мери 10 когато разтвора има относително тегло 1100 кг/м3.
И тук задачката е лесна - новото тегло е 210+Х грама, новия обем е 210+Х/1.589 мл, а като си зададем търсената плътност, се получава колко Х трабва да сложим.
Ама това ли мери наистина, или нещо друго?

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2016, 16:41
от Martin
Ето виж това дали ще ти помогне.

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2016, 16:49
от svetlo
Уууу тука либри и галони, много трябва да се смята. По-добре да почета малко теория :)

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2016, 16:56
от Martin
Няма какво да смяташ, пълни 1 галон вода, пускай кантарчето на унции и бой! А и малка грешка има в таблицата, не е Плато а Брикс в колконката.

Re: "Калибровка" на захаромер

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2016, 18:37
от bojo
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=6&t=16&p=3427&hilit=%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80#p3427
Ако се оразмерява точно вода и захар (и температурата да не забравяме), всичко е наред. Моят немец цепи до 0,001 SG при десетина контролни точки.