Страница 1 от 2
Въпрос за Портър
Публикувано на:
13 Яну 2016, 15:30
от Fikata
Здравейте, знам че тук сте сериозни хора и произвеждате бира по начина по който трябва.Но аз за да не се откажа от това си начинание пробвах с бирен кит и се получи добре.Тъй като много харесах портъра на Гларус ,но портър кит в България няма.Въпросът ми е по какъв начин мога да направя подобия на портър(дали ако газирам повече кит за Стаут,или някой от предложенията в birata.net ще е по успешно)?
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
13 Яну 2016, 16:09
от Martin
Портъра реално е по слаба версия на стаута. Може би ако смесиш кит от стаут със кит на пейл ейл 1:1. Но не съм сигурен, само това ми идва на ум.
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
13 Яну 2016, 17:17
от Fikata
Благодаря за отговора,но немисля че смесването на 2 толва различни кита ще дадат добър резултат.има толква неща който не харесвам на стaута(визирам само Гинеса,друг стаут несъм пил),че незнам дали да рискувам да преправям.
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
13 Яну 2016, 17:59
от victoryvt
Можеш сам да си направиш кит за Портер :
за 10л. с екстракт 12-13% :
1. Малцов екстракт светъл сух насипен - има го в магазина - 2 по 500 гр. = 22лв.
2. Малц карамюних2 смлян около 0.4кг. : 1.50лв.
3. Малц карафа 2 смлян около 0.1кг. : 0.50лв.
4. Дрожди Нотингам - 4лв. (но само половината ще ползваш)
5. Хмел 50гр. някакъв английски - Голдинг или Фугълс : 4лв.
----------------------------------------
32лв.
Процедура :
(т.н. частично майшуване)
Накисваш малцовете във гореща вода (11-12л.)на около 75гр. (тези от т.2 и 3 нямат ензими и са предварително озахарени)
Държиш ги там някакво време - да речем 30 мин. в торба от тензух или перде или нещо друго подобно.
Вадиш , отцеждаш, добавяш и малцовия екстракт да се разтвори и той, загряваш до завиране и слагаш половината хмел.
Вариш 60 мин. , добавяш и втората половина от хмела и след 5 мин. местиш на студено (водна баня, ледени бутилки вътре и т.н.)
Не е нужно да се охлажда бързо както при зърненото пивоварство защото малцовият екстракт няма белтъци за пресичане.
След достигане на темп. 20 гр. преливаш в съда за ферментация, слагаш дрождите, и от там насетне знаеш как.
За 20л. ако не ти се дават пари за двойно повече екстракт - замести 500гр. от екстракта с обикновена захар, а най-добре декстроза (глюкоза на прах)
Другите материали не са скъпи - малцовете от т.2 и 3 удвояваш, дрождите този път нацяло, а хмела от 50 на 100гр.
Сметката ми е малко приблизителна, но винаги можеш да коригираш екстракта (захарността) с вода или с още захар.
И не, не гоним екстрактните пивовари от форума, напротив - добре са дошли.
Кой както иска да си я вари бирата - важното е накрая да става за пиене.
А и сам ще се убедиш, че от зърно става и по-добре, и по-евтино (и то доста).
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
14 Яну 2016, 13:58
от svetlo
Първо - препоръчвам ти да пробваш "комбинирания" метод, който Виктор е написал тук - току виж се изкушиш да свариш собствена бира. А това занимание, повярвай ми, е много по-интересно от пиенето на бира от "консерва"
Второ - имам един познат, който отдавна забърква от бирени китове, та нещо поназнайвам покрай него. Не се притеснявай да смесваш различни консерви, особено ако са от един и същи производител, само гледай са от един и същи вид ферментация - в твоя случай горна. Те за всички китове използват една и съща мая и едни и същи малцове, само в различни съотношения.
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
14 Яну 2016, 15:40
от svetlo
П.С. Сега питах и разбрах, че в Бургас продават бирени китове за Porter на полската фирма Gozdawa.
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
14 Яну 2016, 15:56
от Fikata
Леле този форум наистина е жив,много благодаря на всички за отговорите.Вече имам толква много алтернативи ,а иначе просто пробвах с кит първия път ,иначе друго си е сам да си я направиш.Ако може адреса все пак на фирмата в Бургас за полския кит,ако все пак несе метна на по примамливия вариант описан от Виктор
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
15 Яну 2016, 13:30
от svetlo
Физическият адрес на магазинчето за бири е ъгъла на улиците "Гурко" и "Симеон Велики". А иначе можеш да го намериш във ФБ - казва се "Beers - Бири от цял свят".
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
15 Яну 2016, 13:38
от Fikata
Да аз съм от София та по скоро фб ми беше по важен.Иначе ще опитам начина на Виктор,много хубаво е разписан .Само дето от финансова гледна точка си излиза по скъпичко с 15 лв поне.за 20л. но пък предполагам резултата ще е доста по-добър:)Благодя за помоща.
Re: Въпрос за Портър
Публикувано на:
15 Яну 2016, 14:16
от Martin
Гледайки ентусиазмът ти, мисля че съвсем скоро ще минеш на all grain, има известна начална инвестиция в оборудване, но качесвтото е по-високо и цената по-ниска от китовете.