Здравейте на всички пристрастени към магията на домашното пивоварство!
След еномесечно запознаване с почти всички теми, разисквани в прекрасния ви форум, най-накрая събрах смелост
и аз да направя първата си варка. Вчера - Никулден бе прекрасен ден за варене на бира. Стартирах със следната рецепта,
взаимствана от колегата Hellreiser публикувана на 22.10.2012г., но малко променена от мен.
Малц: Светъл тип Пилзен 3100гр.
Caramunich typ.2 400 гр.
Carfa Special typ.2 200 гр.
Хмел: Магнум - горчив 15 гр.
Tettnanger Tettnang 15 гр.
Вода за озахаряване 14 л.
за промиване 11 л.
Използвах следната схема за майшуване:
Смесване при 39 град. Ц.
плавно загряване до 53 град. и задържане 15 мин.
плавно загряване до 62 град. и задържане 10 мин.
плавно загряване до 65-67 град. и задържане 50 мин.
плавно загряване до 75 град. и задържане 20 мин.
Повишаване до 76 град -йодна проба която бе великолепна
загряване до 78 град. и задържане за 2 мин.
След това последва прецеждане през самоделния лаутер тюн и промиване с загрята на 80 град вода.
Дъното на лаутер тюна просверлих с 3 мм. и за по-сигърно поставих метална мрежа против комари, но се наложи
много скоро да я премахна, че капка не щеше да протече!
Общо време за прецеждане и промиване около 30 мин.След това на газовия котлон и очакване за завиране.
Доста време почаках докато заври и десет минути след завирането сложих горчивия хмел , на четиредесетата минута
поставих 10 гр. от ароматичния хмел . Двадесет минути преди края на варенето поставих медната серпантина за дезинфекциране,
десет минути преди края поставих и последните 5 грама ароматичен хмел и на деветдесетата минута стартирах скоростно охлаждане
със самоделно направената си медна серпантина от 10 мм тръба с дължина 8 м.За по-малко 20 мин свалих температурата до 25 град.
Последва замерване на захарността на пивната мъст и за моя голяма и приятна изненада показаниетона захаромера закова на 13.5!
Температура на замерваната мъст след допълнително охлаждане бе към 23 град.
Междувременно поставих за рехидратация половината от дрождите Safalle S04 в 100 ml. преварена и охладена до 25 град. вода.
След 20 мин. добавих около 200 мл. пивна мъст и след преточване с тънък силиконов шлаух във ферментора - 19л. галон от мин. вода
Последва отделяне на 1900 мл. мъст за праймер и стартира бурно разклащане на галона за аерация добавяне на не-съвсем окопителите
се дрожди поставяне на водния клапан и вече към 15 часа се настаних принетърпеливото ми семейство и гости на масата!
Ще се опитам да кача снимки и още пояснения по-късно!