Страница 1 от 1

Бира в дъбова бъчва

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 00:49
от mirix
От баш бая известно време ме мъчи много една идея.Отлежаване на бира в дъбова бъчва! Бирата направена , бъчват акупена и от тук на татък идват въпросите.
Нова или употребявана от уиски бъчва.
Ако е вторачка свежо изпразнена я вземаш дезинфикцирана.
А ако е нова как се процедира? С опушване със сяра с вода с калиев метабисулфат?
Та започвам темата и да видим до къде ще я докараме...

Re: Бира в дъбова бъчва

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 09:20
от bojo
Ако е нова, май трябва да се проведе някакво обезцветяващо упражнение, че ще има изненади с цвета на отлежалата бира. Интересно ми е бира с дъбов аромат какво ще е.

Re: Бира в дъбова бъчва

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 14:57
от mirix
Опитай ла трапе куадрупел. Скъпичка е но си заслужава

Re: Бира в дъбова бъчва

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 17:23
от Martin
Пил съм куадрупела на Ла трап. Не съм фен да ти кажа. Твърде много бие алкохола на вкус. Направо все едно съм сипал една водка в някой дубел.

Та за бъчвата. Задължително употребявана, и зависи от бирата или от червено вино или от бърбън. Само дето забравих за кои бири каква бъчва беше. Дезинфекцията мисля че с някой патоки от ракия ще е достатъчно.

Re: Бира в дъбова бъчва

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 10:58
от victoryvt
В никакъв случай с патоки :)
После не можеш се оттърва от миризмата.
По филмите от старите пивоварни в Чехия се вижда как ги попарват с нещо като пароструйка.
Ползването на серниста киселина - респективно калиев метабисулфит също не става за бира - серните съединения развалят вкуса.
По-скоро чист етилов спирт в разтвор или водка.

Re: Бира в дъбова бъчва

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 17:21
от Dejmos
Успешно съм почиствал и обезмирисявал съдове, включително от туршии и кисело зеле с кислородна вода. След изплакване с 3% разтвор не мирише на нищо. Като изсъхне, няма остатък от перхидрола. Освен това е силен дезинфектант, избива всякакви микроорганизми.

Проблемът е откъде да се намери достатъчно количество. Аз лични купувам 30% перхидрол от магазин за химически материали и си го разреждам 1:9 с вода.
ВНИМАВАЙТЕ! 30% перхидрол е опасен колкото киселина.

Re: Бира в дъбова бъчва

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 17:34
от st_jivko
То и 3% си е корозив отвсякъде-т.н. кислородна вода.
Аз купувам перхидрол в тубички по 1 л.от аптеката.
Не си спомням цената.

Re: Бира в дъбова бъчва

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 20:11
от Martin
Технолога вкъщи казва че става с перхидрол, но драстично намаля живота на дървото. Само отвън с перхидрол.