Колеги, днес имам малък юбилей.. Да ми е честита 30та варка... Знам че не е много, но вече втора година мерака не стихва, макар и да нямам много време за това си хоби...
Още си спомням 2013 година, толкова много търсене из интернет за домашна бира.. Тъкмо се бях навил да си правя собствен малц и точно тогава се появи този сайт. Бях един от първите поръчал от магазина.. Още си спомням удоволствието от първата ми бира, когато я опитах... Най-вероятно се питате защо толкова малко варки, при условие, че съм от над 2 години във форума, ами отговора е прост - тежка работа и университет - пред завършване, трудна специалност, пътуване в чужбина, командировки - сами разбирате - никакво време.. И все пак си мисля, че 30 е добро число, дай боже, още 10 пъти по 30...
Като за малък юбилей реших да направя първата си бира, която съм правил изобщо, с леки изменения..
1 кг Munich Malt Type 1 (Мюнхенски малц тип 1) Вайерман Германия
1 кг малц на Болярка..
Защо толкова малко? Ами само това имах, иначе последните ми 15 варки не са паднали под 20 литра, а най голямата ми е 55 литра )
6 литра вода за озахаряване и 8 за промиване..
Размесване с водата за озахаряване при температура 35-40гр. и задържане така 10 мин.
Загряване до 50-53 гр. и задържане там 15 мин.
Загряване до 67гр. и държане там 45 мин.
Загряване до 72 гр. и там държане 15 мин.
Йодната проба - ок!
Загряване до 78 и промиване..
Хмел: магнум 20 грама - 10 мин. след завиране, халертау 10 грама - 10 мин. преди приключването..
7 литра с 16% по Брикс..
Два пъти прецеждана - веднъж с двоен тензух и веднъж с четворен, стана като котешка урина..
Дрожди: нотингам, ще е на температура от около 20 градуса..
Да ми е честито..
От началото, като съм свикнал на по-големи количества, два пъти си пресмятах водата и все ми се виждаше малко.. Та, реших да напиша, според мен, предимствата и недостатъците на малките варки:
Предимства:
По-малко количество суровини.
По-малко енергия.
По-малки посуда, като размери.
По-бързо загряване.
Недостатъци:
По-малко литри бира .
По-трудно поддържане на нужната температура - колкото е по-малко количеството - толкова по-лесно изстива и се изисква повече следене с термометърът.
Като часове е почти същото количество работа, независимо дали са 7 литра или 27...
И накрая искам да изкажа специални благодарности на всички колеги помогнали ми във този форум, бъдете живи и здрави и да илядите..
Наздраве!