Страница 1 от 2

Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 18:39
от almus
Здравейте.
Защо винаги преди да заври пивната мъст се образува пяна?Нормално ли е,или е нещо нередно?

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 19:53
от dandilov
Неизбежно е... :)
От загряването над 80 градуса коагулират белтъци, отделят се разтворени в пивната мъст газове, отделят се летливи вещества и заедно образуват пяна.
След 1 час варене, вече няма пяна... ;)

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 20:32
от almus
Аз я махам.Вие?

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 20:35
от cervesa
@almus :А,не трябва!

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 20:38
от bojo
Когато я махам ми се струва,че пяната в готовата бира е по-слаба.

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 20:46
от dandilov
Ами и аз съм махал при завирането (преди да сложа първата порция хмел) едни зелено-кафяви "елементи", но не съм забелязал после да ми пречи на пяната...
Моля, г-н Председателя да даде малко повече инфо, защо не трябва да се маха пяната, че и на мен ми е интересно. :)

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 22:21
от almus
Пяната ми е слаба винаги,предполагам заради слабото карбонизиране и краткия срок на отлежаване.Следващия път няма да махам пяната при завиране на мъстта да видя резултата.

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 22:57
от mayosha
Аз също обезпенявам допреди първата порция хмел, но все още нямам наблюдения дали и как това влияе на крайния резултат. Изглежда ми като някакви гадории, които ако не ги махнеш, се разтварят обратно в пивната мъст.

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2015, 23:56
от dakobow
Нищо не махам, тва да не е курбан!!!! :D

Re: Пяна преди завиране на мъстта?

МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 21:27
от slavi3
Аз също не я махам.