и в началото беше Bock
Публикувано на: 15 Мар 2015, 01:54
Здравейте,
в днешния ден сложих началото на една нова ера. Свят за мечтатели, хора гонещи вятърните мелници и такива без лоши мисли.
От много време си мечтая да си направя бира и най-накрая се реших да преборя и тая мелница. Избрах си две рецепти от форума, едната е с 2кг Pale Ale, 6л. озахаряване и 8л промиване, 20грама Магнум горчив + 5-7гр Халертау и дрожди Нотингам.
А другата рецепта също от форума, и е за Bock
светъл малц-600гр
Мюнхенски - 3000гр
Карамюних тип 2-560гр
Карафа тип 2- 50гр
вода за озахаряване - 12,5л и за промиване 13л.
хмел Халертау по 1гр/л
дрожди Saflager S-23
Започнах с Бок защото времето се затопля и реших да хвана последните по-студени седмици , разделих всичко на две, понеже съдовете с които разполагам са по-малки.
Пробвах да мейшувам по следната схема:
10мин на 52 градуса
68-70 градуса - 30минути
70-72 градуса-20 минути
78 градуса-0мин
тук малко се пообъркаха работите (котлона ми бавен, термометъра се побърка, аз се побърках...) и схемата с градусите и температурите беше малко по различна, след това и захаромера глътна малко вода...
накрая на цялото това лутане измежду градуси и минути йодната проба беше много добра .
следва врене и кипене(кипна много малко, но се очакваше защото тенжерата ми се напълни почти до горе)
и така 90мни.
охладих и прехвърлих в бутилка от минерална водаизлезе около 9-10 литра.
веднага след като завря извадих малко от бирената мъст в един буркан и след като стана 19 градуса сложих 11гр. saflafer s-23, и ги оставих да пренощуват и утре се надявам стартера да е готов за посяване
Утре ще разкажа какво е станало с дрождите и ще пусна малко снимки. Лека нощ на всички!!!
в днешния ден сложих началото на една нова ера. Свят за мечтатели, хора гонещи вятърните мелници и такива без лоши мисли.
От много време си мечтая да си направя бира и най-накрая се реших да преборя и тая мелница. Избрах си две рецепти от форума, едната е с 2кг Pale Ale, 6л. озахаряване и 8л промиване, 20грама Магнум горчив + 5-7гр Халертау и дрожди Нотингам.
А другата рецепта също от форума, и е за Bock
светъл малц-600гр
Мюнхенски - 3000гр
Карамюних тип 2-560гр
Карафа тип 2- 50гр
вода за озахаряване - 12,5л и за промиване 13л.
хмел Халертау по 1гр/л
дрожди Saflager S-23
Започнах с Бок защото времето се затопля и реших да хвана последните по-студени седмици , разделих всичко на две, понеже съдовете с които разполагам са по-малки.
Пробвах да мейшувам по следната схема:
10мин на 52 градуса
68-70 градуса - 30минути
70-72 градуса-20 минути
78 градуса-0мин
тук малко се пообъркаха работите (котлона ми бавен, термометъра се побърка, аз се побърках...) и схемата с градусите и температурите беше малко по различна, след това и захаромера глътна малко вода...
накрая на цялото това лутане измежду градуси и минути йодната проба беше много добра .
следва врене и кипене(кипна много малко, но се очакваше защото тенжерата ми се напълни почти до горе)
и така 90мни.
охладих и прехвърлих в бутилка от минерална водаизлезе около 9-10 литра.
веднага след като завря извадих малко от бирената мъст в един буркан и след като стана 19 градуса сложих 11гр. saflafer s-23, и ги оставих да пренощуват и утре се надявам стартера да е готов за посяване
Утре ще разкажа какво е станало с дрождите и ще пусна малко снимки. Лека нощ на всички!!!