Първа варка.
Публикувано на: 12 Фев 2015, 14:56
Здравейте дами и господа пивовари .
Смятам в събота да направя първата си варка биричка следвайки рецептата за първа варка на Виктор, като ще променя количествата защото имам тенджера 21 литра. Надолу ще опиша кое как смятам да направя,ползвайки за база статията на Виктор, моля ако нещо е неправилно да ме „наритате” и вкарате в правия път. Също така в края ще добавя няколко въпроса на неща които не са ми съвсем ясни.
Хубаво измиване на съдовете и пособията които ще се използват при варката.
Дезинфекция:
Накисване с финк окорон12 > 60минути 0.2%
Продукти:
1. 2кг. Pale ale malt /светъл/ смлян готов
2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.
3. 20 гр. хмел Магнум горчив + още 5-7 гр. Халертауер-Мителфрю за ароматизация в края на варенето.
4. Дрожди Nottingham- 5.5гр.
Процедура :
1. Размесване с водата за озахаряване при температура 35-40гр. и задържане така 15-20 мин.
2. Загряване до 50-53 гр. и задържане там 20 мин
3. Загряване до 67гр. и държане там 45 мин. (главно озахаряване) - да не се допуска разлика от повече от 1-2 гр.
4. Загряване до 72 гр. и там държане 15 мин. (доозахаряване в областта на алфа амилазата - не е задължително, но помага)
5. Йодна проба - вземаш една лъжица от бистрата течност и я разливаш в чаша или чиния. Капваш една две капки йодна тинктура отгоре й и гледаш дали цветът на йода се променя от жълтокафяв в лилав или черен. Ако няма промяна - всичко е наред, ако лилавее, синее или чернее - лошо, иска още време и не е сигурно че ще стане. Ако не стане не се отказвай - продължавай но имай едно наум, че няма да ти ферментира добре и няма да е баш алкохолна.
7. Загряване до 78 гр. , Едновременно се подготвя водата за промиване на 78 гр.
8. Промиване - в (лаутертюн), варка и вода поддържам на 78 гр.
9. Завиране и врене без капак - общо час и половина В началото на вренето (10 мин. след завиране) се слага главната порция хмел за горчивината
10. В края на вренето слагам ароматичната порция хмел -10 минути преди края.
11. Охлаждане на водна баня в ваната със студена вода -друг вариант нямам.
12. Финално прецеждане през торба за гравитачно прецеждане и зареждане на ферментора,
през това време се подготвят дрождите – 5.5гр. се сипват в чаша със 100мл. вода - да не е гореща или много студена - около 25-30гр. Там престояват не повече от 20 мин.
13. ферментация –
Изчакваме да мине седмица от заквасването и разливаме в бутилки. Добавяме 1% захар
(на 25л. бира - 250гр.захар или на 500мл. бутилка - една чаена лъж. а на 2л. ПЕТ бутилка една супена с връх)
14. Държим бутилките на стайна температура една седмица да се газират, след това поне една седмица на студено, и следва - дегустация !
Първи въпрос :
след накисване с финк окорон 12 не плакнем с вода а просто го изливаме от съда нали?
Втори въпрос , кога меря със захаромера и какво трябва да показва,има ли корекции , на кой етап и как?
Смятам в събота да направя първата си варка биричка следвайки рецептата за първа варка на Виктор, като ще променя количествата защото имам тенджера 21 литра. Надолу ще опиша кое как смятам да направя,ползвайки за база статията на Виктор, моля ако нещо е неправилно да ме „наритате” и вкарате в правия път. Също така в края ще добавя няколко въпроса на неща които не са ми съвсем ясни.
Хубаво измиване на съдовете и пособията които ще се използват при варката.
Дезинфекция:
Накисване с финк окорон12 > 60минути 0.2%
Продукти:
1. 2кг. Pale ale malt /светъл/ смлян готов
2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.
3. 20 гр. хмел Магнум горчив + още 5-7 гр. Халертауер-Мителфрю за ароматизация в края на варенето.
4. Дрожди Nottingham- 5.5гр.
Процедура :
1. Размесване с водата за озахаряване при температура 35-40гр. и задържане така 15-20 мин.
2. Загряване до 50-53 гр. и задържане там 20 мин
3. Загряване до 67гр. и държане там 45 мин. (главно озахаряване) - да не се допуска разлика от повече от 1-2 гр.
4. Загряване до 72 гр. и там държане 15 мин. (доозахаряване в областта на алфа амилазата - не е задължително, но помага)
5. Йодна проба - вземаш една лъжица от бистрата течност и я разливаш в чаша или чиния. Капваш една две капки йодна тинктура отгоре й и гледаш дали цветът на йода се променя от жълтокафяв в лилав или черен. Ако няма промяна - всичко е наред, ако лилавее, синее или чернее - лошо, иска още време и не е сигурно че ще стане. Ако не стане не се отказвай - продължавай но имай едно наум, че няма да ти ферментира добре и няма да е баш алкохолна.
7. Загряване до 78 гр. , Едновременно се подготвя водата за промиване на 78 гр.
8. Промиване - в (лаутертюн), варка и вода поддържам на 78 гр.
9. Завиране и врене без капак - общо час и половина В началото на вренето (10 мин. след завиране) се слага главната порция хмел за горчивината
10. В края на вренето слагам ароматичната порция хмел -10 минути преди края.
11. Охлаждане на водна баня в ваната със студена вода -друг вариант нямам.
12. Финално прецеждане през торба за гравитачно прецеждане и зареждане на ферментора,
през това време се подготвят дрождите – 5.5гр. се сипват в чаша със 100мл. вода - да не е гореща или много студена - около 25-30гр. Там престояват не повече от 20 мин.
13. ферментация –
Изчакваме да мине седмица от заквасването и разливаме в бутилки. Добавяме 1% захар
(на 25л. бира - 250гр.захар или на 500мл. бутилка - една чаена лъж. а на 2л. ПЕТ бутилка една супена с връх)
14. Държим бутилките на стайна температура една седмица да се газират, след това поне една седмица на студено, и следва - дегустация !
Първи въпрос :
след накисване с финк окорон 12 не плакнем с вода а просто го изливаме от съда нали?
Втори въпрос , кога меря със захаромера и какво трябва да показва,има ли корекции , на кой етап и как?