Страница 1 от 1

Въпрос за една бира и един кег

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 13:44
от Heisenberg
Преди месец направих един червен ейл и преди седмица го бутилирах. Бутилките все още не са газирани което ме притеснява... назнам това дали е така защото не е много топло в стаята или че за og имах 1.056 а fg: 1.000 (досега такава крайна плътност за бира никога не съм имал) Предложения какво да предприема да им добавя още захар или да го оставя така и да се надявам да се газират ?
Другото което искам да питам е за 1 кег. Седя и го гледам като полезно изкопаемо и немога да разбера как да го отворя да го почистя... търсих туториали из youtube как се отваря ама точно за такъв тип кег нищо не намерих. Ако някой може да ми обясни как се отваря или да ми даде туториал ще съм много благодарен!
Ето и самия кег:
[img]fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/s720x720/10734199_10204903879697694_8715756086305151145_n.jpg?oh=616f5086f2e02b575aed5b3b2ab79027&oe=550729EB&__gda__=1423654581_60bac655e694b4065712ca7b98aa124e[/img]
Наздраве!
PS: img тага немога да го направя като хората нещо

Re: Въпрос за една бира и един кег

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 16:13
от victoryvt
За кега мисля че се разбрахме в чата на ФБ.
За ферментацията - предполагам че заради дългото отлежаване преди бутилирането всички дрожди са се утаили и в бутилките имаш захари, но нямаш дрожди.
Да не говорим че ако те са били и US05 (американски ейл) - те са си и топлолюбиви, за разлика от Нотингам, които бачкат и на 13-14 гр. почти в лагерния диапазон.
Та значи - направи следното - вкарай ги на топло и след като се стоплят бутилките - започваш една по една да ги отваряш и да ръсваш по малко дрожди - за предпочитане някакъв добре седиментиращ щам - примерно Нотингам или S04. После презапечатваш бутилките и ги държиш на топло докато се газират.
Ако нямаш под ръка Нотингам, или ти се намират от оригиналните дрожди на ферментацията - слагай тях, но най-добре е с Нотингам.
Защо обаче ти е свалило толкова много екстракта ...
Тука малко ме хвърляш в тъч.
Дано няма инфекция.