Страница 1 от 1

Hopback охмеляване

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2014, 11:01
от mirix
Случайно търсейки нещо попаднах на това клипче.
Някои работи съм си ги мислил, други ми харесаха. Мисех си да позвам за охлаждане топлообменник , а бирата да минава вътре в тръбата вместо серпентина, но това по нататък. Другото което ми хареса е hopback охмеляването. Тук имам малко въпросителни , но ще си ги изясня предполагам. Може би хмела като остава на шишарки отдолу филтрирането ще е по добро, а за ароматите , казват че се извличали по добре етеричните масла.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Re: Hopback охмеляване

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 22:25
от ozko
Знам че може да не е много на място, но човек който вари с къпак отгоре и после ми ползва помпа и хопбек... не ми се връзва нещо.
Четох за хопбек и за хопбулет ли кво беше... но не мисля че са иновация а американска боза.

Re: Hopback охмеляване

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 16:00
от mirix
За човека с капака е много точно казано. Идеята на това охмеляване е по скоро за ароматизиране на бирената мъст. Вместо влагане на ароматен хмел минава през бурканчето и ....

Re: Hopback охмеляване

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 22:23
от ozko
Ами казват му whirpool метод или нещо подобно и се прави след спиране на огъня, не съм пробвал тези методи само съм чел за тях, и сигурно имат ефект.
Но мисля, че между whirpool и това няма голяма разлика, едното просто иска устройство в повече.
Не съм сигурен дали whirpool-a трябва да има същия ефект.

Re: Hopback охмеляване

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2015, 18:07
от damyan_rm
Докато четох първия пост се присетих за нещо на което бях попаднал преди време и е донякъде свързано с темата ...

в (1) има секция за 'HopBack' и автора твърди, че леглото от шишарки, освен за охмеляване, определено се ползва и за филтриране на утайките - особенно ако в системата се ползва пластинчат охладител - помагало да не се задръства ...
Също така, слагам и препратка към друга подобна статия (2) от същото място (за да са на куп за евентуално заинтересуваните) чието съдържание също е свързано донякъде с темата - пак е за утайки...

лек ден
-----------
(1) "Hot Trub: Formation and Removal"
http://morebeer.com/brewingtechniques/library/backissues/issue1.4/barchet.html

(2) "Cold Trub: Implications for Finished Beer, and Methods of Removal"
http://morebeer.com/brewingtechniques/library/backissues/issue2.2/barchet.html