"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"
Публикувано на: 29 Сеп 2014, 10:40
Здравейте и от мен.
След близо едномесечно анонимно ровене из форума реших, че е време да почна да споделям и аз моите преживелици в опитите си да "правя бира".
Колега сподели, че са му подарили "кит за бира", та се поразрових за повечко информация, разчетох се, минах и един кратък "онлайн курс в тубата" и така, ровейки из нета попаднах на форума през онлайн магазина му.
Началото на септември си "сглобих" и поръчах материали за първите си опити:
- 1.6 кг Светъл малц
- 0.4 кг Аби-малц
- дрожди нотингам и хмел Fugles (взех още и дезинфектант както и пакетче "ирландски мъх" - бях вече "чел", че е добра идея да се ползва)
Контролния ми експеримент прикючи (изпих първата си "бира") и оня ден варих пак.
Тъй да взема да кажа какво спретнах като за начало и какво изелезе от "пробата"...
За да тествам технологията, забърках 100гр.(сто грама) от малца с вода на 72'С и го сложих в двойна кофичка от цедено кисело мялко - падна на 68'С, увих го хубаво за изолация и всичко на куп пъхнах в хладилната чанта. Нещо се замотах по задачи и "попарата" отвися близо 3 часа в чантата - като се присетих и го извадих, температурата беше паднала на 54'С.
Направих му йодна проба - всичко май беше "ок" - прецедих през тензух, изплакнах бавно с вода на 78'С и резултата беше около литър мъст. Почнах да варя, на няколко пъти доливах по малко вряла вода, вря час и "нещо" като час преди да го сваля от котлона сложих малко хмел, а на 10 минути преди края, пак още толкоз както и малко "ирландски мъх" - ей така - на око.
След варенето остана около половин литър - охладих и прелях внимателно в бутилка от пепси (бях си приготвил капачка с мъркуче и другия му край пъхнах в малка ПВЦ бутилка от 0.5л пълна наполовина с дезинфекторащ разтвор - стана нещо като самоделен воден клапан. Температурата беше паднала на около 26-27'С, разбълбуках го добре и ръснах една лъжичка от дрождите. Набутах го в килера, на тъмно и 3 дни го зяпах - все чаках да почне да бълбука, но така и не се случи ... хммм ... всъщност се оказа, че просто капачката дето правих - изпуска...
Както и да е - повече не ми се чакаше пък и заминавахме на почивка за седмица - та прелях в бутилка използвайки като сифон друг дезинфекциран мъркуч, ръснах малко тръстикова захар (около 2-3гр) - да се газира евентуално, пъхнах в килера и заминахме ...
Прибрахме се - всичко си беше там - без драми даже изглеждаше обещаващо ...
поседя още ден-два в килера и пъхнах бутилката в хладилника. Гледах я всеки ден на какво дередже е - та да е седяла там няма и седмица - и оня ден ми се стори нещо мътна, викам си "замина пущината май" ... та с две думи се притесних и след кратка вътрешна борба, реших да я отворя
Впечатления: че е бира - бира е, спор няма - стори ми се малко 'резлива', как да кажа ... една идея по-газирана и леко като да ми киселее - ама съвсем леко - като 'ариана' примерно. Мирише си на бира, няма особен хмелов вкус, но пък като отмине това първо 'киселеене', си остявяше приятен послевкус ... като на ейл някак
Интересното е, че наколко часа след като я отворих, пробвах и прибрах в хладилника, се беше избистрила напълно... а може и бутилката да се е била поизпотила и от това да ми е мътнеело ... С две думи - доволен съм
Оня ден в събота варих пак - този път с 1кг малц - но за това, каква я свърших и как я оплесках по много и различни начини, ще ви разправям по-натам - само да спомена, че на финала имам малко под 5литра мъст, кротко бълбукаща във "ферментора" ... какво ли ще излезе - незнам
лек ден
След близо едномесечно анонимно ровене из форума реших, че е време да почна да споделям и аз моите преживелици в опитите си да "правя бира".
Колега сподели, че са му подарили "кит за бира", та се поразрових за повечко информация, разчетох се, минах и един кратък "онлайн курс в тубата" и така, ровейки из нета попаднах на форума през онлайн магазина му.
Началото на септември си "сглобих" и поръчах материали за първите си опити:
- 1.6 кг Светъл малц
- 0.4 кг Аби-малц
- дрожди нотингам и хмел Fugles (взех още и дезинфектант както и пакетче "ирландски мъх" - бях вече "чел", че е добра идея да се ползва)
Контролния ми експеримент прикючи (изпих първата си "бира") и оня ден варих пак.
Тъй да взема да кажа какво спретнах като за начало и какво изелезе от "пробата"...
За да тествам технологията, забърках 100гр.(сто грама) от малца с вода на 72'С и го сложих в двойна кофичка от цедено кисело мялко - падна на 68'С, увих го хубаво за изолация и всичко на куп пъхнах в хладилната чанта. Нещо се замотах по задачи и "попарата" отвися близо 3 часа в чантата - като се присетих и го извадих, температурата беше паднала на 54'С.
Направих му йодна проба - всичко май беше "ок" - прецедих през тензух, изплакнах бавно с вода на 78'С и резултата беше около литър мъст. Почнах да варя, на няколко пъти доливах по малко вряла вода, вря час и "нещо" като час преди да го сваля от котлона сложих малко хмел, а на 10 минути преди края, пак още толкоз както и малко "ирландски мъх" - ей така - на око.
След варенето остана около половин литър - охладих и прелях внимателно в бутилка от пепси (бях си приготвил капачка с мъркуче и другия му край пъхнах в малка ПВЦ бутилка от 0.5л пълна наполовина с дезинфекторащ разтвор - стана нещо като самоделен воден клапан. Температурата беше паднала на около 26-27'С, разбълбуках го добре и ръснах една лъжичка от дрождите. Набутах го в килера, на тъмно и 3 дни го зяпах - все чаках да почне да бълбука, но така и не се случи ... хммм ... всъщност се оказа, че просто капачката дето правих - изпуска...
Както и да е - повече не ми се чакаше пък и заминавахме на почивка за седмица - та прелях в бутилка използвайки като сифон друг дезинфекциран мъркуч, ръснах малко тръстикова захар (около 2-3гр) - да се газира евентуално, пъхнах в килера и заминахме ...
Прибрахме се - всичко си беше там - без драми даже изглеждаше обещаващо ...
поседя още ден-два в килера и пъхнах бутилката в хладилника. Гледах я всеки ден на какво дередже е - та да е седяла там няма и седмица - и оня ден ми се стори нещо мътна, викам си "замина пущината май" ... та с две думи се притесних и след кратка вътрешна борба, реших да я отворя
Впечатления: че е бира - бира е, спор няма - стори ми се малко 'резлива', как да кажа ... една идея по-газирана и леко като да ми киселее - ама съвсем леко - като 'ариана' примерно. Мирише си на бира, няма особен хмелов вкус, но пък като отмине това първо 'киселеене', си остявяше приятен послевкус ... като на ейл някак
Интересното е, че наколко часа след като я отворих, пробвах и прибрах в хладилника, се беше избистрила напълно... а може и бутилката да се е била поизпотила и от това да ми е мътнеело ... С две думи - доволен съм
Оня ден в събота варих пак - този път с 1кг малц - но за това, каква я свърших и как я оплесках по много и различни начини, ще ви разправям по-натам - само да спомена, че на финала имам малко под 5литра мъст, кротко бълбукаща във "ферментора" ... какво ли ще излезе - незнам
лек ден