Страница 1 от 1

Повишаване на IBU-то на ферментирала бира

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2014, 08:41
от d.gorev
Здравейте колеги. Искам да попитам дали е възможно да се повиши IBU-то на бирата по време на разливането й за карбонизация. Какава е идеята ми: взема се порция горчив хмел, вари се 90 минути с около 1 литър вода и евентуално с порцията захар необходима за карбонизацията, охлажда се , филтрира се и се влага в бирата преди да бъде разлята в бутилките. Някой пробвал ли е това и какъв е резултата?
Другият въпрос е дали този метод ще може да се приложи и за коригиране на хмеловия аромат?

Re: Повишаване на IBU-то на ферментирала бира

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2014, 09:20
от cervesa
Не е невъзможно.но се усеща във вкуса!
Хмеловият аромат се подобрява чрез сухо охмеляване.

Re: Повишаване на IBU-то на ферментирала бира

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2014, 12:42
от victoryvt
Аз съм го правил и резултата ми харесва :)
Ако искаш да остане аромат - вари само няколко минути, ако искаш да довгорчиш - вари повече минути според калкулатора.