Повишаване на IBU-то на ферментирала бира

Модератор: Martin

Повишаване на IBU-то на ферментирала бира

Мнениеот d.gorev » 15 Сеп 2014, 08:41

Здравейте колеги. Искам да попитам дали е възможно да се повиши IBU-то на бирата по време на разливането й за карбонизация. Какава е идеята ми: взема се порция горчив хмел, вари се 90 минути с около 1 литър вода и евентуално с порцията захар необходима за карбонизацията, охлажда се , филтрира се и се влага в бирата преди да бъде разлята в бутилките. Някой пробвал ли е това и какъв е резултата?
Другият въпрос е дали този метод ще може да се приложи и за коригиране на хмеловия аромат?
d.gorev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Юли 2014, 08:23

Re: Повишаване на IBU-то на ферментирала бира

Мнениеот cervesa » 15 Сеп 2014, 09:20

Не е невъзможно.но се усеща във вкуса!
Хмеловият аромат се подобрява чрез сухо охмеляване.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Повишаване на IBU-то на ферментирала бира

Мнениеот victoryvt » 15 Сеп 2014, 12:42

Аз съм го правил и резултата ми харесва :)
Ако искаш да остане аромат - вари само няколко минути, ако искаш да довгорчиш - вари повече минути според калкулатора.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта

cron