Нека да започна темата с малко предистория. От години не употребявам никакъв друг алкохол освен бира (съвсем рядко нещо друго, смесено с много сок и то само ако няма бира). Пия всякаква бира, но с годините установих, че най-много допада на вкуса ми бирата от вида Вайс. В тази връзка мога да кажа, че моята любима Вайс бира е Weihenstephaner Weisbier - http://weihenstephaner.de/ Като цяло всички продукти на марката са доста качествени, лично аз харесвам много и тъмната им бира. Ако вярваме на информацията предоставена от производителя, тази бира се прави в най-старата регистрирана пивоварна в света (1050 г.), построена в манастир в Германия. От българските бири бих отличил Столично Вайс - http://zagorkacompany.bg/bg/post/306/stolichno-weiss , която също ми допада.
Така сега леко продължаваме нататък. Като голям фен на бирата, преди около половин година попаднах горе долу по едно и също време на форума тук и ел. магазин към него и на сайта birata.net. Започнах да се ровя в нета, да чета, да гледам клипове и така се запалих по идеята да сътворя някаква домашна бира и аз. Доста мислих, премислях и обмислях (мали, ама как го написах

Значи часа е около 21.30 вечерта, датата я споменах по-горе, отбрах всичко необходимо от кита и започнах да разтварям стерелизиращ препарат. Тук е момента да спомена каква бира реших да бъркам - http://www.birata.net/index.php?page=sh ... &Itemid=26 Белгийска бира от типа Вайс (естествено нали ми е любима като вид), която според производителя трябва да се получи 5 % алкохолно съдържание при плътност след ферментацията 1010 SG, общо количество 15 литра. Измих първо всичко с препарат за съдове и след това го стерелизирах с препарата включен в кита. Взех консервата, предварително я отворих (тук беше 1-вото приключение, че попаднах на китайска отварачка, която не ми свърши никаква работа, а дори почти веднага раждяса от стерелизиращия препарат, та се наложи със стерелизиран нож да я отварям) и я потопих в предварително напълнената мивка с вряла вода да се кисне. Междувременно сложих 2 литра вода в тенджера (която събира 2.5 до 3 литра макс.) на котлона да се загрява и като се стопли, разтворих там захарта. Тук да вметна само, че по рецепта захарта я дават 0.750 кг., но изрично споменават, че ако решим да ползваме например кафява захар е необходимо да се сложи 5% по-голямо количество. Аз използвах кафява нерефинирана захар, в количество около 0.790 кг., казвам около, защото кухненската везна която имам и ползвам не е цифрова, а аналогова! След около 15-20 минути киснене на консервата в мивката я изсипах директно във ферментатора (в последствие прочетох тук, че е било по-добре да поври в тенджера екстракта, ама късно), сгрях в каната гореща вода и изплакнах с нея каквото беше останало в консервата и него излях във ферментатора. Междувременно захарта се беше разтопила и оцветила в тъмнокафяво 2-та литра вода и хайде и тази смес във ферментатора. Хареса ми аромата на получената смес, която разбърках доста добре. За малко да забравя да кажа за водата, която ползвах. Понеже прочетох във форума, че чешмяната вода е за предпочитане пред минерална и изворна, но е необходимо преваряване за отстраняване на хлорта, реших да направя друго - използвах кана за пречистване на водата на Аквафлор (между другото не съм вярвал, че ще заобичам чешмяна вода, но с тая кана направо я преоткрих!), която реално не променя химичния състав на водата, но задържа гадостите от нея като хлорта. Та цялата вода която ползвах, предварително я минах през тази кана (доста бавничко става). Започнах да доливам вода на стайна температура във ферментатора, който предварително бях измерил и разграфил на литри. Спрях около 12-стия литър и реших да измеря температурата. Предварително на ферментатора отвън бях лепнал един термометър от тия за аквариуми, но не му се доверих и взех, стерелизирах и използвах на детето термометъра, с който и мерихме доскоро водата за баня

Бутилиране - тук имам дилема как точно да извърша процедурата. По рецепта захарта я дават 0.120 кг., ако ползвам бяла кристална захар и съответно 0.126 кг. (5% повече) ако ползвам кафява за газировка на бирата. Това прави по 4 гр. на бутилка от 0.500 л. и по 2.5-2.6 гр. за бутилка от 0.330 л. (ще ползвам стъклени бутилки). Четейки във форума като чели това количество на захарта идва малко множко, та ето го и 1-вия ми въпрос - Според Вас да спазвам ли предписанията на производителя или да редуцирам захарта? В началото мислех да ползвам захар на пакетчета, но след това видях и варианта за захарен сироп, та реших, че е по-удачен.Решил съм да източа в бутилка за минерална вода за машина (19 литра), бирата без утайката и да добавя сиропа там, да разбъркам добре и да налея след това в шишетата. С маркуч и засмукване може би няма да е удобно, затова ето го и 2-рия ми въпрос - ако прехвърлям от бутилката бирата в канче и оттам да пълня бутилките, като ги държа под наклон, ще има ли проблем? Този въпрос го задавам, защото прочетох тук, че не било добре бирата да контактува така с въздуха да не се зарази и др. такива. По препоръка на Виктор, остатъка от бирата, в която има утайка от ферментатора ще гледам да прехвърля в 2.5 литра пластмасова бутилка от бира, ще изчакам да се утаи и ще напълня още няколко бутилки от нея, че да има по-малко фира. Ето го и 3-тия въпрос - за колко време се утаява бирата? Питам и защото ферментатора сега съм го сложил на пода, ще трябва да го кача на плота в кухнята, тоест ще го пренеса до там и ще се поразбърка сместа и е добре да я оставя да се утаи. Като цяло ще се радвам на всякакви съвети, свързани с бутилирането. Да вметна тук, че в рецептата пише, че за избистряне може да се прехвърли в друг съд и да престои на малко по-ниска температура още седмица, но това все пак е Вайс, а той не ми се връзва да е много бистър, та затова ще се бутилира след седмица (ако плътността е ок). Като споменах за плътността, задължително ли да чакам да стане 1010, както е по рецепта или да кажем може да се бутилира при 1012 или 1008 (тоест с отклонение)? Реално измерването няма да е абсолютно точно, защото по всяка вероятност температурата в помещението ми ще е над 20 градуса. След бутилиране смятам да ги оставя още седмица на стайна температура бутилките и след това да ги сложа в хладилника, където измерих температура 7-8 градуса (мога да я намаля още при необходимост). В рецептата пише, че се препоръчва да отлежават 6-8 седмици, но се съмнявам да ги чакам толкова