Начало и старт
Публикувано на: 11 Авг 2014, 16:47
Здравейте.
Работата започна малко като на шега. Ей така, като нямаше какво да правя, порових в Интернет, попаднах на този форум и... се започна с практическата част. Първата варка я нарекох пробна, така да се каже да се преминат всички стъпки. Използвах 1 кг малц Pilsner, вода 1:3 и 1:4 за промиване, хмел 5гр. N.Brewer в началото и 5гр Saaz 15 минути преди края. Използвах озахаряване 45 мин на 65 гр., после 20 мин на 72 гр. и накрая загряване плавно до 78 гр. Всичко изглеждаше че върви както трябва (йодна проба , прецеждането) докато след края на 90 минутното варене установих, че е останал 2,5 литра материал!! По почудих се какво да правя, па взех та кипнах още 2,5 литра вода и още преди да е изстинала варката ги допълних до 5 литра. Охладих до около 27-28 градуса, премерих захарността - 12 %, и сложих дрождите (SF04 2.5 gr.) предварително рехидратирани в 200 мл вода за около 15минути - докато потънаха сами в чашата с вода. Занесох тубата с така получената "течност" в мазата - на около 22 гр. След около 9 часа се виждаше бълбукане през саморъчно пригодения воден клапан. Сега остава да се получи и бира. Е, надявам се поне да става за пиене, че иначе ще спадне ентусиазма Сега ще чакам, пък каквото сабя покаже
Работата започна малко като на шега. Ей така, като нямаше какво да правя, порових в Интернет, попаднах на този форум и... се започна с практическата част. Първата варка я нарекох пробна, така да се каже да се преминат всички стъпки. Използвах 1 кг малц Pilsner, вода 1:3 и 1:4 за промиване, хмел 5гр. N.Brewer в началото и 5гр Saaz 15 минути преди края. Използвах озахаряване 45 мин на 65 гр., после 20 мин на 72 гр. и накрая загряване плавно до 78 гр. Всичко изглеждаше че върви както трябва (йодна проба , прецеждането) докато след края на 90 минутното варене установих, че е останал 2,5 литра материал!! По почудих се какво да правя, па взех та кипнах още 2,5 литра вода и още преди да е изстинала варката ги допълних до 5 литра. Охладих до около 27-28 градуса, премерих захарността - 12 %, и сложих дрождите (SF04 2.5 gr.) предварително рехидратирани в 200 мл вода за около 15минути - докато потънаха сами в чашата с вода. Занесох тубата с така получената "течност" в мазата - на около 22 гр. След около 9 часа се виждаше бълбукане през саморъчно пригодения воден клапан. Сега остава да се получи и бира. Е, надявам се поне да става за пиене, че иначе ще спадне ентусиазма Сега ще чакам, пък каквото сабя покаже