Страница 1 от 1

Бира с ядки!

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2014, 19:49
от brokenerror
Някой ако има опит, да сподели.. Мисля си да добавя овесени ядки към ферментацията на мъстта, но дали ще се получи и колко грамаж... Явно ще е експеримент, но някой има опит...

Re: Бира с ядки!

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2014, 12:29
от dandilov
Здравей!
В момента правя подобен експеримент.
Но! Овесените ядки ги добави в началото на майшуването към малца и направи т.н. белтъчна пауза 30 минути на 52 градуса, след това озахаряването на 65 градуса за 45 минути и после на 72 градуса за 20 минути. По-нататък следвай общоприетите инструкции.
В никакъв случай не слагай каквито и да било ядки по време на ферментацията! Ще развалиш бирата със сигурност!

Успех!

Re: Бира с ядки!

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2014, 12:54
от brokenerror
A горе - долу колко количество овесени ядки слагаш ... примерно на килограм малц...???

Re: Бира с ядки!

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2014, 13:57
от dandilov
При мен се наложи да сложа 0,5 кг. овесени ядки, понеже не ми достигна малца за последната варка.
Обикновено ми трябват 3,75 кг. малц за 1 варка.
Сега имах 2,5 кг. светъл български малц, 0,25 кг. Пейл Ейл. Сложих и 0,25 кг. караамбър, и 0,2 кг. меланоидинов малц.
Общо: 3,2 кг. малц + 0,5 кг. овесени ядки = 3,7 кг. зърно за варката.
Какво ли ще се получи - ще видим след 20-тина дни. :)

Re: Бира с ядки!

МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 21:34
от slavi3
Тъй като съм новак и не съм много навътре с нещата, искам да попитам защо се добавят ядки.