Страница 1 от 5

Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2014, 22:34
от malkstor
Здравейте и поздрави за чудесната инициатива, и на сайта, и на форума :)

Съвсем прясно-прясно се присъединих към ентусиастите домашни пивовари, след като получих за подарък един почти пълен стартов комплект от сайта тук. От почти седмица насам чета и гледам клипове, за да си изясня добре процеса на създаване на бирата (то си е цяла наука!), и клипчета гледах, смятах, подреждах информация. Почти си изясних основните положения, но вече мина над седмица откак имам комплекта. Обаче някъде из форума засекох коментар, че малц-а трябва да се ползва до седмица след смилането си, или макс месец ако е бил вакуумиран (какъвто моя не е). Може ли някой да каже как точно стоят нещата с годността на суровините, идващи с комплекта?
Още събирам приборите, които ще ми трябват (не съм си намерил ферментатор, току що си взех накрайници и маркуч за серпентината), и ме притеснява че докато намеря всичко ще трябва да хврълям малца :roll:

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2014, 12:01
от victoryvt
Малца няма да е за хвърляне ако не го държиш на влажно.
Дръж го някъде на сухо и проветриво място и няма да има проблем. Но все пак не се бави много.
В комплекта малцът е смлян за удобство, но може да е и цял, стига някой да каже че го иска цял.
А цял може да стои с години.
Друг е въпроса после като решиш да го ползваш как ще го смелиш :)
Не виждам какво те спира да действаш - имаш тенджера, съд за прецеждане, серпентина за охлаждане, суровините, приборите ...
За ферментатор може и кофа с капак или бидонче или каквото и да е.

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2014, 14:44
от malkstor
Ферментатора ми пристигна току-що (19 литра бутилка от вода) :D

Много благодаря за уточненията! Малца е поръчан стандартно, така че трябва да е смлян, стои си в съдовете (една торбичка в тенджерата и една - в лаутертюна). Надявам се утре след работа да успея да се захвана с варката. До тогава остава да си набавя накрайник за чешмата, че да не се стича чешмяна вода в от маркуча за серпентината в сместа.

Предполагам за дезинфекциране на чисти съдове само измиване с йоден разтвор (1-2 капки в 1 литър вода) е напълно достатъчно.
И ако съм разбрал правилно, за 15 литра бира (за да не се препълва ферментатора) ми трябват:

- 3 кг малц
- 9 л. вода за озахаряване (вряла поне 10 минути предварително)
- 12 л. вода за промиване (вряла поне 10 минути предварително)
- 22 г. хмел (Халертау) за горчивина
- 11 г. хмел (Халертау) за аромат
- 10 г. дрожди

Искам да си доуточня още няколко неща в това време:

- как се мери захарността на ферментиращата мъст, като бутилката е затапена с водния клапан?
- как се "засмуква" през маркуча бъдещата бира от ферментора, за да се налива в бутилки? Стана ясно че с уста не е добър вариант заради бактериите, живеещи вътре.
- водата за озахаряването задължително ли се преваря, може ли да се ползва прецедена през кана с филтър, примерно?

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2014, 16:33
от victoryvt
Захарността се мери преди да се сложат дрождите и да се затвори ферментатора, после се мери при отварянето му към края й, за да проверим дали е свършила.
Засмукването е еднопосочно - от тубата към устата и не се връща назад нищо. С повече тренинг може да се направи и без да има контакт с устата :)
Но и не е чак такъв проблем.

Водата за озахаряване и промиване не е критична, тя така или иначе после минава през дълго варене.
Единственият смисъл от преваряване е ако е много твърда и с това се постига намаляване на летливата твърдост.
За първи опити - водопроводната вода е достатъчна. За следващи вече може да се мисли за подобряването й.
Проверете си твърдостта на водата от местното В и К дружество.
За София, В.Търново и други градове е достатъчно мека - Полски Тръмбеш и Елена имат много твърда вода, надявам се не сте от там.

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2014, 20:09
от malkstor
В София живея, значи имам късмет, да не я мисля водата :)

Много благодаря за насоките и обещавам да споделя как е минало сефтето ;)

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2014, 21:55
от cervesa
За да се предотврати заразяването на бирата от бактериите живеещи в устата,се препоръчва изплакване на устата с водка или уиски(може и ракия).Разрешено е поглъщането :D
Не е шега!

Наздраве!

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2014, 23:53
от malkstor
Хехе, благодаря, ще го имам предвид :D Мярнах някъде из темите този "метод", но си мислех че е шега.
Измих съдовете, утре ще дезинфекцирам с йоден разтвор и ферментатора и каквото сабя покаже.

Наздраве!

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2014, 09:00
от KpaTyH
Аз съм супер аматьор с една варка, но попаднах на този метод и се получи:
https://www.youtube.com/watch?v=N6wnVFsGdv0

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2014, 15:16
от malkstor
Изглежда интересно, но варианта с ракията ми се струва по-лесен и приятен :mrgreen:

Днес сутринта се събудих с мисълта, че нямам допълнителна тенджера за водата за промиване и ме осени следната мисъл: аз че ще си взема още една тенджера (примерно 15 л.) е ясно, обаче тези 9 литра за озахаряване и 12 литра за промиване как ще ги събера в 21-литровата тенджера от комплекта? :? По време на озахаряването предполагам ще изврят максимум 1-2 литра, понеже не е много висока температурата, но пак си остават сумарно около 19 л, което е доста близо до ръба, а трябва сместа да ври буйно. Допустимо ли е за промиването да ползвам по-малко вода, примерно 10 литра?

Re: Първи стъпки с готов комплект

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2014, 18:28
от victoryvt
Я пак помисли :
1. Водата за озахаряване е в маштюна.
2. Водата за промиване е в .... ми в една кофа и я стопляш с бързовар примерно.
3. Стига и една тенджера / казан, ако имаш лаутертюн отделен.

Не че не ми се продават още тенджери, но няма смисъл.
И кофите стават - с един два бързовара.