Страница 1 от 1
Непроверени рецепти
Публикувано на:
20 Май 2014, 22:35
от mirix
Предлагам тук да публикуваме експерименти, а след дегустация да се местят в проверени и който иска да ги пробва
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
21 Май 2014, 22:34
от mirix
Нека да започна аз:
съставки:
21 кг. малц болярка
1 кг. караарома
100 гр. хмел магнум внесен след завирането
200 гр. хмел перла внесен 20 мин опреди края 100 гр и 10 мин 100 гр.
50 гр цитра сухо охмеляване.
дрожди нотингам 33 гр.
очакван резултат около 100 л.
озахаряване
20 мин -52 гр.
10 мин 55-56 гр.
10 мин. 62 гр.
45-50 мин. 66-67 гр.
20 мин. 72 гр.
загряване до 78 гр.
промиване 1:4
начален екстркт 15%
краен екстраткт 3-3,5%
извадихме 92 л. цвят червен - амбър
Отзиви за вкус аромат .... ще дам около края на седмицата, но не се сдържах да пиша защото моя колега снощи ми позвъня.
смесил от бирата с купешка и каза: "много хубава страшен аромат!"
Надявам се по вече хора да си публикуват рецептите и след опитване да се местят в проверени рецепти.
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
22 Май 2014, 09:39
от daniel.trifonov
Миро, май си чукнал IBU 75, че и отгоре
Дано да се балансира добре с алкохола.
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
22 Май 2014, 16:20
от mirix
Дидо по моя сметка около 45 трябваше да е, но ще видим. Забелязах че с отлежаването горчивината се смекчава
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
22 Май 2014, 17:01
от daniel.trifonov
За смекчаването си прав и аз съм го забелязал.
А за горчивината аз сметнах със стандарно време за варене - 90 мин. Първи хмел на 75мин, втори на 20 мин и трети на 10 мин от края, ама колко е да съм объркал някъде
- http://brewersfriend.com
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
23 Май 2014, 07:01
от dani_94
Общо са 200 грама Перла, 100 са на 20та минута и още 100 на 10тата преди края...
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
23 Май 2014, 20:14
от mirix
Тайната е в хмела. Сигурно е на около половин година и е поизветрял. А снощи отвирих едно амбърче- цепи мрака, че още ме цепи и кофата от него
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
24 Май 2014, 10:11
от daniel.trifonov
Да и ти си прав за изветряването.
Бях разглеждал скоро страницата на американски призводител на хмел. Там в спецификациите на хмеловете пишеше, че след 6 месечно съхранение си губят определен процент от алфа горчивите киселини (от 10% до почти 50%):
http://www.usahops.org/index.cfm?fuseaction=hop_info&pageID=9В крайна сметка, въпреки сметките с калкулатора, може да се окажеш прав и да излезе към 45 IBU.
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
24 Май 2014, 22:23
от mirix
Бирата е убийствена. Дидо ИБУ 90 мое да е онази която ти носих, но тази на дали е по вече от 50. Живот и здраве ще запазя за конкурса в София юли месец. Без никакви притеснения Виктор може да я мести в проверени рецепти, а ако има съмнения след дегустация
Re: Непроверени рецепти
Публикувано на:
25 Май 2014, 12:16
от daniel.trifonov
Ето това е най-важното - да е хубава
Хайде наздраве!